NUTRITIE

Nu toate legumele sunt mai sănătoase crude. LISTA legumelor care ar trebui gătite

Foto: Pinterest.com

Ţi-ai propus să mănânci mai sănătos şi crezi că este de ajuns să consumi mai multe alimente neprocesate? Ei bine, unele legume aduc mai multe beneficii dacă sunt preparate termic.

Deşi unele legume sunt delicioase în stare crudă, în salate, atunci când sunt gătite eliberează nutrienţi ce pot fi asimilaţi mai eficient. Ai grijă, însă să nu găteşti aceste legume la temperaturi mari, întrucât rişti să pierzi din aportul de vitamine şi minerale.

1. Roşii

Când sunt supuse procesului de fierbere sau coacere, pereţii celulari din pulpa roşiilor sunt eliminaţi din ecuaţie, astfel că organismul uman poate asimila mult mai uşor licopenul, un antioxidant extraordinar, potrivit feminis.ro.

CITEȘTE ȘI: Un prânz rapid şi plin de vitamine: Cum se prepară delicioasa supă de roşii cu mascarpone

2. Morcovi

Deşi sunt excelenţi în salate sau chiar tăiaţi feliuţe, drept gustare între mese, morcovii gătiţi sunt mai buni graţie faptului că beta-carotenul, prin intermediul preparării termice, devine mult mai uşor de absorbit sub formă de vitamina A la nivelul intestinului.

Pont: Combină morcovii gătiţi cu alimente bogate în fier, întrucât beta-carotenul favorizează absorbţia fierului în organism.

3. Spanac

Deşi ai auzit de multe ori că prin preparare, fructele şi legumele au un aport mai scăzut de nutrienţi, după prepararea termică, spanacul are un aport mai mare de fier. În plus, organismul poate absorbi mult mai uşor şi alţi nutrienţi din spanac, precum vitamina A, E şi zinc.

Pont: Combină spanacul gătit cu alimente bogate în vitamina C, pentru a favoriza absorbia fierului.

CITEȘTE ȘI: I se spune spanacul francezului. Planta des întâlnită care previne cancerul de colon

4. Sparanghel

Sotat, cu un strop de ulei de măsline, sparanghelul poate fi consumat pentru o mai bună absorbţie a vitaminelor A, C şi E.

Comentarii: