SANATATE

Nu trebuie să stai să suferi dacă te-ai ars la limbă: Remediile naturale care vindecă arsura

Toată lumea și-a ars limba la un moment dat cu o înghițitură surprinzător de fierbinte de mâncare. O simplă acțiune de ventilare cu mâinile poate atenua căldura, dar ce se întâmplă dacă ai suferit o arsură ușoară sau severă? O astfel de leziune îți poate afecta simțul gustului, poate provoca durere, roșeață, umflături, vezicule și chiar infecții.

Deși arsurile se vindecă de obicei de la sine, există o mulțime de lucruri pe care le poți face pentru a remedia arsura destul de rapid. Iată 10 sugestii interesante.

Notă:

Unii oameni experimentează o senzație constantă de arsură în limbă. Aceasta este o afecțiune medicală numită sindromul limbii arzătoare și nu are legătură cu o limbă arsă. Dacă ți-ai ars grav limba, trebuie să te adresezi imediat medicului.

CITEȘTE ȘI: Cum să scapi de respirația urât mirositoare: Alimentul care împrospătează gura

1. Respiră pe gură

În clipa în care îți dai seama că ți-ai atins gura cu ceva prea fierbinte, scuipă-l, apoi scoate limba și respiră pe cale orală până când aerul rece pe care îl împingi îți oferă ușurare.

2. Bagă ceva rece în gură

Atingerea limbii cu ceva rece va oferi o ușurare instantanee, va reduce inflamația și va preveni deteriorarea țesuturilor. În plus, îți va menține gura hidratată și umedă, ajutând la prevenirea bacteriilor să provoace o infecție. Ia în considerare să sugi un cub de gheață, să mănânci niște înghețată, să bei suc rece sau să sorbi apă rece. Înceeacă să ții oricare dintre acestea în gură cât de mult poți înainte de a înghiți. Continuă până când durerea dispare.

3. Apă caldă

S-a descoperit că aplicarea apei calde poate limita daunele arsurilor. Țesutul are șanse mai mari de supraviețuire din cauza unei perfuzii microcirculatorii mai mari. Apa sărată este cel mai bun pariu, deoarece sarea va ajuta la prevenirea unei infecții. Se amestecă ½ linguriță de sare într-un pahar cu apă caldă. Rotește soluția în jurul gurii timp de 30 de secunde și scuipa-o. Repetă acest lucru pe tot parcursul zilei, până când arsura s-a vindecat.

4. Miere

Un studiu din 2014 din Annals of Burns and Fire Disasters arată că proprietățile antibacteriene și antiinflamatorii ale mierii o fac un remediu natural excelent pentru arsuri. Se întinde 1 linguriță miere de Manuka pe limbă. Las-o să stea acolo cât de mult poți înainte de a înghiți. Repetă acest lucru de câteva ori pe parcursul zilei.

5. Aloe Vera

Aloe Vera poate calma celulele deteriorate ale limbii, poate reduce durerea și inflamația și poate ajuta la procesul de vindecare. Un studiu Burns din 2007 a sugerat că Aloe Vera poate fi utilizată eficient pentru a trata atât arsurile de gradul I, cât și de gradul II. Extrage niște gel de Aloe Vera dintr-o frunză. Aplică-l pe limbă. Repetă pe tot parcursul zilei. În caz contrar, îngheață gelul în cuburi pentru a fi absorbit în timpul zilei.

6. Iaurt

Iaurtul este un remediu natural apt pentru a ameliora instantaneu arsurile de pe limbă, eliminând căldura. Urmeză aceste instrucțiuni: Din ½ cană de iaurt simplu, rece, ia puțin în gură, ținându-l acolo câteva clipe înainte de a înghiți. Repetați până ați terminat. Faceți același lucru de câteva ori pe parcursul zilei.

7. Zahărul

Zahărul poate calma și oferi confort arsurilor limbii. Acest remediu va stimula, de asemenea, simțul afectat al gustului. De consumat: Se pune 1 lingura de zahăr pe limbă, ține-l de cerul gurii până când zahărul se topește. Repetă până când te lasă durerea.

8. Menta

Menta conține mentol, care amorțește zona arsurilor și reduce inflamația. De asemenea, are proprietăți antibacteriene care reduc riscul de infecție. Folosește pasta de dinți cu mentă și aplică-o pe arsura ta. Scoate limba până când pasta se usucă. Odată uscată se spală cu apă rece. Repetă de două sau trei ori pe zi. Alternativ, soarbe ceai de mentă răcit sau mestecă gumă de mentă.

9. Glicerina vegetală

Glicerina vegetală calmeaza tesutul inflamat si iti hidrateaza limba, care este necesara pentru a accelera procesul de vindecare. Pentru utilizare: Pune niște glicerină vegetală pe limbă, lăsând-o să rămână atâta timp cât o poți îndura. Scuipă si clateste-ti gura cu apa rece. Repetă de mai multe ori în timpul zilei. Alternativ, utilizează apă de gură pe bază de glicerină de câteva ori pe zi.

CITEȘTE ȘI: Vești bune: Efectul pe care îl are apa de gură asupra virusului SARS-COV-2

10. Ulei de vitamina E

Uleiul de vitamina E oferă o ușurare instantanee și ajută la regenerarea țesutului limbii. Pentru a consuma: Deschide o capsulă de vitamina E, golind uleiul pe limbă. Cu degetele, întinde-o uniform pe arsura. Repetă pe tot parcursul zilei.

Sfaturi suplimentare

  • Evită lichidele fierbinți care pot irita arsurile.
  • Evită alimentele acide precum roșiile și citricele.
  • Evită alimentele crocante precum chipsurile și nucile.
  • Ferește=te de alimentele picante: acestea pot irita arsurile.
  • Bea apă rece pentru a-ți menține gura și limba hidratate.
  • Mestecă gumă sau suge bomboane pentru a stimula producția de salivă.
  • Ferește-te de alcool, care poate irita mucoasa gurii.
  • Menţine o bună igienă orală.
  • Înainte de a mânca, testează temperatura alimentelor fierbinți și a lichidului.
  • Dacă arsura nu se ameliorează, consultă medicul.

Comentarii: