NUTRITIE SANATATE

Nutriționistul Mihaela Bilic avertizează: Alimentele la care am renunțat ușor și duc la un deficit de magneziu

heartandstroke.ca

Mihaela Bilic susține că Vitamina D nu poate fi folosită eficient de corp dacă avem deficiență de magneziu. „Degeaba luăm suplimente, riscăm ca vitamina D să fie stocată în organism în loc să fie folosită eficient”, mai spune medicul nutriționist. De asemenea, nutriționista a explicat care este portul optim de magneziu pentru femei și bărbați.

Vitamina D este esențială pentru o bună funcționare a organismului, însă mai mult de jumătate de populația globului are deficit, a scris pe rețelele de socializare Mihaela Bilic.

Vitamina D și magneziul

Studiile recente arată că nu doar alimentația și expunerea la soare provoacă carențe, ci și lipsa unei cantități optime de magneziu, mai susține medicul nutriționist.

„Vitamina D nu este folosită optim dacă nivelul de magneziu este scăzut. Degeaba luăm suplimente, riscăm ca vitamina D să fie stocată în organism în loc să fie folosită eficient.

Aportul optim de magneziu este de 420mg/zi pentru bărbați și 320mg/zi pentru femei.

Din păcate alimentația modernă nu acoperă nici jumătate din doza recomandată, prin urmare puțina vitamină D care circulă în sânge va fi incomplet utilizată fără magneziu, a transmis medicul nutriționist pe pagina de Facebook.

CITEȘTE ȘI: Alimentul pe care îl poți consuma și după ce a expirat: Nutriționistul Mihaela Bilic dezvăluie de ce

Factorii care duc la carența de magneziu

Mihaela Bilic spune că „modificarea obiceiurilor alimentare, consumul de produse rafinate, ultra procesate și sărace în micronutrienți sunt cauzele principale”.

În dieta zilnică întâlnim tot mai rar produse precum fasole boabe sau linte, nuci sau migdale, tărâțe sau cereale integrale.

Banana a fost pusă la colț de dragul siluetei

„Până și banana, care este bogată în magneziu, a fost pusă la colț de dragul siluetei. Stresul cronic și somnul insuficient, de proastă calitate, cresc nevoile de magneziu.

Stilul de viață alert și dezechilibrat afectează sistemul nervos și epuizează rapid rezerva de micronutrienți. La asta se adaugă consumul de alcool care perturbă echilibrul acido bazic și favorizează pierderea urinară de magneziu.

Bolile cronice precum diabetul și sindromul X metabolic, hipertensiunea și nivelul crescut de colesterol sunt consumatoare de magneziu. Iar tratamentele medicamentoase cu antibiotice, diuretice și antiacide au ca efect secundar o eliminare masivă de magneziu, a explicat Mihaela Bilic.

CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă: Leguma care luptă împotriva cancerului de prostată

Mihaela Bilic: „Merită să tragem un semnal de alarmă”

Merită o să tragem un semnal de alarmă pentru magneziu, un mineral indispensabil funcționării optime a organismului. Este implicat în peste 300 de mecanisme responsabile de metabolism și este esențial pentru activarea vitaminei D.

Fără magneziu sistemul nervos își pierde echilibrul, oasele și dinții își pierd rezistența și mușchii nu pot funcționa. Contracția musculară este dependentă de magneziu, iar activitatea inimii și presiunea arterială sunt influențate de nivelul lui în sânge.

Corpul uman nu este capabil să sintetizeze magneziu, deci trebuie adus din alimentație. Care sunt cele mai bune surse? Pe primul loc avem semințe și oleaginoase: semințe de dovleac, migdale, caju semințe de pin, alune. Urmează apoi leguminoase: fasole boabe, soia, linte, năut și quinoa.

Dintre legume merită lăudat spanacul, iar la sectorul fructe banana e campioană. Cât despre suplimente, alegeți sărurile organice de magneziu, în doze cuprinse între 100 și 250 mg/zi”, a conchis medicul nutriționist.

Comentarii: