SANATATE

Oase puternice și sănătoase: Planta care conține cantități mari de siliciu – Previne osteoporoza

bzi.ro

Coada calului, denumita stiintific equisetum arvense, este o planta folosita in scopuri terapeutice de mii de ani. In Roma Antica, coada calului era folosita atat pe post de medicament, cat si pe post de aliment.

Consumata sub forma de suc, ceai sau tinctura, aceasta planta medicinala este folosita pentru tratarea multor afectiuni, incepand de la bolile renale, artrita, tuberculoza si afectiunile vezicii biliare si pana la ameliorarea umflaturilor ori scaderea in greutate.

Coada calului este planta cu cea mai mare concentratie de siliciu, mineral important pentru organism.

Ingredientele active din coada calului au proprietati antioxidante si antiinflamatorii, acestora datorandu-se multe dintre beneficiile acestei plante.

Beneficii coada calului

Coada calului este o planta cu calitati nutritionale deosebite, continand siliciu si calciu in concentratii importante. De asemenea, aceasta planta contine si fier, magneziu, mangan, potasiu, fosfor, seleniu, sodiu si zinc, dar si vitamine precum A, B2, B3, B5, C si E. Antioxidantii precum flavonoidele, saponinele si taninul se regasesc, de asemenea, in coada calului, potrivit doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Planta care ”salvează”: Controlează glicemia și îmbunătățește memoria

Amelioreaza afectiunile de la nivelul tractului urinar

Infectiile urinare, dar si alte probleme ale aparatului urinar pot fi tratate cu ajutorul infuziei de coada calului. Inflamatia este combatuta de ingredientele active din aceasta planta, iar bacteriile sunt eliminate mai usor. Avand si proprietati diuretice, acest ceai stimuleaza urinarea si detoxifierea aparatului urinar.

Totodata, persoanele care sufera de pietre la rinichi pot consuma ceai de coada calului in paralel cu tratamentul recomandat de medic, pentru accelerarea procesului de eliminare a acestora.

Mentine oasele sanatoase si puternice

Coada calului contine cantitati mari de siliciu, care este o minerala necesara pentru oase sanatoase. Un studiu indian a aratat ca extractul de coada calului poate mentine densitatea osoasa, prevenind osteoporoza sau incetinind evolutia acesteia.

Are proprietati diuretice

Planta de coada calului are abilitatea de a elimina fluidele si sarea in exces din organism, datorita proprietatilor diuretice. In caz de afectiuni renale ori de edem, aceasta planta poate fi folosita pentru proprietatile sale diuretice. Totodata, si balonarea specifica menstruatiei poate fi combatuta cu ajutorul ceaiului de coada calului.

Este benefica pentru par

Coada calului contine siliciu, care contribuie la cresterea parului, precum si la repararea firelor de par degradate. Aceasta planta este benefica pentru par si atunci cand e consumata sub forma de ceai, dar si cand este aplicata pe par, sub forma de masca ori pentru clatirea parului dupa samponare.

Fortifica unghiile

Tot datorita continutului mare de siliciu, coada calului poate fi folosita si pentru fortificarea unghiilor. Poti bea ceai de coada calului, insa poti folosi si tinctura de coada calului aplicata direct pe unghii.

Trateaza umflaturile

Daca ai glezna inflamata sau orice alta zona din corp umflata, poti aplica comprese cu ceai din coada calului, care vor accelera procesul de combatere a inflamatiei.

Contraindicatii coada calului

Nu se recomanda administrarea plantei de coada calului pentru perioade indelungate intrucat rinichii pot fi afectati. Totodata, administrarea indelungata poate cauza deficit de vitamina B1.

CITEȘTE ȘI: Planta cu proprietăți antiinflamatoare: Stimulează sistemul imunitar dacă e folosită corect

Pe perioada sarcinii si alaptarii, este contraindicat consumul de coada calului intrucat nu se cunosc efectele pe care aceasta planta le are asupra fatului.

Si alcoolicii pot avea probleme daca administreaza coada calului, asta pentru ca acestia au adesea de-a face cu deficitul de vitamina B1, iar coada calului agraveaza aceasta problema.

Cum sa prepari ceai de coada calului

Fierbe 2-3 lingurite de coada calului intr-o cana de apa. Lasa sa fiarba timp de 5 minute, apoi lasa inca 10 minute la infuzat. Strecoara ceaiul si bea-l. Limiteaza-te la 3 cesti de ceai pe zi.

Comentarii: