NUTRITIE SANATATE

Paste la dietă? Rețeta recomandată de specialiști

Consumul moderat de paste poate fi legat de sansele mai mici de a dezvolta obezitate generala si abdominala, au concluzionat cercetatorii dupa ce au analizat date de la mii de italieni. ”Datele noastre arata ca savurarea pastelor in functie de nevoile individuale contribuie la un indice de masa corporala mai sanatos, o circumferinta a taliei mai mica si un raport talie-sold mai bun,” sustine George Pounis, primul autor al studiului.

Cercetarile anterioare au sustinut beneficiile dietei Mediteraneene asupra sanatatii inimii, care este mai degraba un mod de a manca, si nu un plan specific de mese. Aceasta pune accentul pe fructe, legume, cereale, fasole, mazare si ulei de masline pe langa peste si carne de pasare.

In lumina acestor cercetari, persoanele care incearca sa scada in greutate nu ar trebui sa excluda pastele, a spus Iacoviello, sefa laboratorului de epidemiologie moleculara si nutritionala din cadrul Institutului Neuromed. ”Vorbim despre o componenta fundamentala a traditiei italiene mediteraneene si nu exista niciun motiv sa renuntam la ele,” a mai spus Iacoviello. Iacovielli a adaugat ca dieta mediteraneana, consumata cu moderatie si incluzand pastele, ”este buna pentru sanatate”.

CITEȘTE ȘI: Îți plac pastele? Greșeala uriașă pe care o poți comite când le gătești

Au apărut pastele care ÎȘI SCHIMBĂ forma. Vezi din ce sunt făcute

Reteta salata mediteraneana de paste

Ingrediente:

250 g paste (farfalle in trei culori)
150 rosii uscate la soare
2 ardei grasi
1 ardei iute
150 grame masline kalamata
150 grame branza feta marunita
oregano sau busioc proaspat (dupa preferinte)

Mod de preparare:

Se fierb pastele ”al dente” in apa clocotita cu sare, apoi se trec prin apa rece si se lasa la scurs intr-o strecuratoare
Separat, se prajesc ardeii grasi intr-o tigaie fara ulei sau pe gratar, se scurg si se toaca feliute subtiri
Ardeiul iute se toaca fin, iar maslinele se taie in rondele.
Se pun pastele intr-un castron, se adauga celelalte ingrediente tocate, se presara dressingul preparat si se amesteca foarte usor ca sa nu se sfarame pastele.
Deasupra se presara branza feta maruntita
Se asezoneaza cu oregano (sau busuioc) proaspat tocat

CITEȘTE ȘI: Efectele dietei mediteraneene asupra creierului / STUDIU

Italienii inventează PASTELE care te apără de INFARCT

Dressing:

2 linguri de otet balsamic sau suc de lamaie
2 linguri ulei de masline extravirgin
1 catel mare de usturoi, zdrobit (optional)
sare si piper dupa gust

Mod de preparare dressing:

Se amesteca foarte bine toate ingredientele pana la obtinerea unui amestec omogen.

Comentarii: