SANATATE

PRIMUL SEMN de Alzheimer la o persoană tânără / STUDIU

A te rătăci, chiar și când te afli într-un loc familiar, poate fi unul dintre primele semne ale bolii Alzheimer, se arată într-un studiu efectuat de oamenii de știință ai Universității din Edinburgh.

Cercetarea științifică, care a reunit efortul mai multor centre specializate în neuroștiință, a avut ca scop depistarea primelor simptome ale „bolii secolului” (cum este considerat Alzheimer-ul în Statele Unite) în rândul tinerilor, scrie The Independent.

Miza este una mare, din moment ce boala nu este diagnosticată de obicei decât în jurul vârstei de 60 de ani, punct în care este posibil ca Alzeheimer-ul să fi provocat deja daune profunde creierului.

Cercetătorii spun că „rezultatele preliminare” ale studiului, desfășurat pe o perioadă lungă de timp, arată că una dintre expresiile primare ale acestei afecțiuni are legătură cu „deprinderile de navigare”. În acest sens, un exemplu edificator poate fi găsit în filmul Still Alice, în care personajul principal, o profesoară de lingvistică interpretată de Julianne Moore, se rătăcește în timp ce face jogging pe ruta obișnuită din fiecare dimineață.

Cum evităm îmbătrânirea: Greşelile pe care NU trebuie să le facem

Cum a slăbit Andreea Esca 9 kilograme? Ce alimente a evitat

Efectele NEGATIVE ale călătoritul cu AVIONUL asupra organismului / VIDEO

Subiecții studiului au fost împărțiți în două grupuri: unul cu vârsta cuprinsă între 41 și 59 de ani, ale căror rude au fost diagnosticate cu această boală, iar celălalt grup – format din persoane fără legături pe linie genetică cu această afecțiune.

Concluziile, care urmează să fie publicate în Alzeheimer and Dementia Journal: categoria cu risc ridicat a prezentat dificultăți semnificative în capacitatea de orientare.

Partea din creierul acestor subiecți responsabilă de sistemul de navigare – hipocampul – avea dimensiuni mai mici decât în cazul celeilalte grupe supusă testelor, se mai arată în rezultatele studiului.

O metodă de analiză folosită a fost testul „Celor 4 Munți”, dezvoltat de neurologul Universității Cambridge Dennis Chan.

În ce constă testul? Subiecților li se arată imaginea unui munte și li se cere să o identifice apoi într-o selecție de alte patru peisaje montane. Astfel, oamenii de știință pot urmări dacă exisită degradări la nivelul hipocampului.

Ținute de vară care arată PERFECT, indiferent de siluetă

De ce NU este recomandat să ții parfumul în baie

Cauzele surprinzătoare ale problemelor de memorie

Din momentul descoperirii sale, în 1984, de către neurologul columbian Francisco Lopera, în cele peste trei decenii scurse, Alzeheimer-ul continuă să rămână o afecțiune imbatabilă. La această oră, nu există un tratament pentru bolnavii de Alzheimer. De aceea, spun experții, nu este clar cum anume noul studiu ar putea ajuta concret indivizii expuși riscului de a dezvolta afecțiunea.

Comentarii: