NUTRITIE SANATATE

Prunele, un deliciu, dar și un tratament naturist pentru anumite afecțiuni! De ce sunt numite inamicii diabetului

realitatea.net

Prunele sunt o sursă importantă de vitamina C, fiecare fruct conținând 7% din aportul recomandat zilnic unei persoane. Vitamina C este un antioxidant care apără celulele de o posibilă degradare. Mecanismul prin care prunele combat anemia și previn reapariția acesteia nu este legat de conținutul ridicat de fier al acestor fructe, ci de acțiunea vitaminei C, care intervine în absorbția fierului la nivelul organelor digestive, jucând astfel un rol indirect în prevenirea și tratarea anemiei feriprive.

De asemenea, aceste fructe specifice toamnei sunt bogate în vitamina A, vitamina K, potasiu, magneziu, fosfor, seleniu, zinc și fibre. Prin conținutul de vitamina A, sunt recunoscute pentru faptul că susțin refacerea și creșterea oaselor. Prunele sunt bogate în potasiu, un mineral ce ține sub control tensiunea arterială și reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale. Vitamina K din prune contribuie la funcția de coagulare a sângelui. Unele studii de specialitate au descoperit că aportul suplimentar de vitamina K reduce riscul de apariție a bolii Alzheimer.

Citește și: Mit sau adevăr? Cât slăbești de fapt dacă renunți la pâine

Legătura dintre prune și… fericire

Am auzit cu toții despre hormonul fericirii. Dacă ne lipsește, e grav, de aceea e bine să ne folosim de toate rezervele naturii pentru beneficiul nostru. Ei bine, prunele conțin triptofan, un aminoacid esențial, pe care corpul nostru îl transformă în ghiciți ce? Da, fix în serotonină. Triptofanul joacă, de asemenea, un rol important în sinteza proteinelor.

Prunele ne fac, așadar, fericiți la propriu, dar ne ajută și să luptăm împotriva cancerului. Nu o spunem noi, ci studiile de laborator. Au demonstrat că acestea au o acțiune antitumorală intensă, fiind printre cele mai bune fructe recomandate în prevenirea cancerului. Se pare că aceasta se datorează conținutului ridicat de acid malic din prune și conținutului foarte scăzut de acid citric.

Atât pruna proaspătă cât și cea uscată conțin doi nutrienți unici, denumiți neoclorogenic și acid clorogenic, care au calități antioxidante puternice, ei distrugând radicalii liberi care atacă celulele umane. De asemenea, fenolii, alți compuși benefici din prune, protejează stratul natural de grăsimi care compun neuronii creierului uman. Bogate în complexul de vitamine B, prunele au proprietăți de protecție cerebrală și de stimulare a memoriei. Flavonoidele din prune au rol de protecție împotriva tulburărilor cognitive legate de înaintarea în vârstă, prevenind boli precum Parkinson sau Alzheimer.

Citește și: Amorţirea mâinii în timpul nopţii, semnul unei afecţiuni grave. Ce măsuri trebuie să iei

 Dieta cu prune, efect garantat

Prunele sunt sărace în calorii, ceea ce înseamnă că sunt benefice în dieta persoanelor ce doresc să țină cure sănătoase de slăbire. Consumul de prune are un efect garantat.

Diabetul se caracterizează prin tulburări ale metabolismului glucozei și prin variațiile acesteia în sânge. Deși au un conținut moderat de glucide, prunele proaspete prezintă proprietăți de reglare a glicemiei și previn apariția diabetului prin stimularea metabolismului glucid. Aceste fructe reprezintă una dintre cele mai importante surse naturale de prevenție a diabetului.

 

 

 

 

Comentarii: