LIFESTYLE

Renumită STAŢIUNE balneoclimaterică adusă la viaţă, magnet pentru turişti

primaria municipiului Buzău

Statiunea a fost deschisă în 1895 şi avea hoteluri, baze de tratament, ştrand şi cazino. La început a fost cunoscută între localnici pentru apele tămăduitoare ale izvoarelor sărate. În comunism era vizitată de mii de turişti din zonă dar şi din alte judeţe, pentru ştrandul cu apă sărată.

Comparată cândva cu Karlovy Vary, Sărata Monteoru este de câteva decenii o staţiune îmbătrânită, vizitată în principal de pensionarii care au nevoie de tratament. O strategie de relansare, aplicată în aceşti ani de autorităţi şi investitori privaţi, încearcă aducerea staţiunii în prim-planul turismului românesc. Un pas important l-a reprezentat obţinerea statutului de staţiune balneoclimaterică.

Grecul care a transformat un sat românesc într-o staţiune turistică

Spre sfârşitul secolului al XIX-lea, localitatea şi terenurile din jur au fost cumpărate de grecul Grigore Monteoru, care şi-a luat apoi şi numele localităţii drept nume de familie. Acesta a exploatat cu succes zăcămintele de petrol, după care a folosit câştigurile pentru a finanţa investiţia într-o staţiune turistică.

Foto: Instagram.com

În perioada interbelică, la Monteoru s-a dat în folosinţă o mină de petrol unicat în Europa la acea vreme. Staţiunea a avut perioada de glorie până la al Doilea Război Mondial, fiind distrusă după instaurarea regimului comunist. În anii 1970, statul comunist a încercat să redreseze staţiunea amenajând două hoteluri şi a unei baze de tratament.

Cele mai bune condimente anti-îmbătrânire

Știi ce să NU COMANZI la restaurant? Lista produselor pe care însăși CHELNERII nu le-ar comanda

Orele cele mai PERICULOASE pentru DIETA

În perioada minivacanţei de Sfânta Maria, în staţiune nu mai era niciun loc de cazare. Nici hotelurile mari nu au putut asigura cererea. „Noi avem 45 de locuri, iar în weekend solicitările au depăşit cu mult oferta. Am primit într-o singură zi 75 de solicitări”, au declarat reprezentanţii unui hotel din Sărata Monteoru.

Foto: Instagram.com

Primarul comunei Merei, Ştefan Chircă, a declarat pentru Realitatea.net că începând cu anul 2000 au început să vină turiştii, dar la ora actuală numărul lor s-a triplat. „Ajung pe perioada sezonului să vină în jur de 10.000 – 15.000 de turişti, din mai până în 30 septembrie. Sunt bani care vin de la pensiuni care plătesc taxe şi impozite”, a explicat edilul. De anul trecut Sărata Monteoru a devenit staţiune balneoclimaterică şi potrivit primarului comunei în acest fel cei care vor să atragă fonduri europene vor obţine un punctaj mai mare.

Turişti mulţi, investiţii puţine

Deşi numărul turiştilor aproape că s-a triplat, staţiunea lasă mult de dorit. „În proprietatea Primăriei Merei nu se află niciun bazin cu apă sărată. Bazinele mari de apă sărată sunt ale doamnei Văcăroiu, dar nu a făcut nicio investiţie”, a explicat primarul comunei Merei, Ştefan Chircă .

Păr frumos și dupa 40 de ani? Reguli pe care ar trebui să le urmezi

Cât despre proprietăţile grecului, edilul spune că nu pot fi nici vizitate, nici renovate. „Au fost retrocedate, am avut o discuţie cu moştenitoarea şi momentan nu vor să dea drumul”, a mai spus Chircă, care a precizat că nu ştie dacă urmaşii vor să renoveze sau nu. Conacul, care până nu demult se putea vizita, a aparţinut Ministerului Tineretului şi Sportului şi găzduia tabere pentru copii. „La noi există şi un amfiteatru şi un cinematograf, dar acestea sunt în proprietatea RADEF-ului, care nu le-au renovat”, conform realitatea.net,

BULINELE: de pe marele ecran de ieri până astăzi, în tendințele lui 2017

Albă ca Zăpada de Siberia. Povestea fetiţei albinoase pe care se bat AGENŢIILE de modele

SENZAȚIONAL! La 52 ani, și-au pierdut copilul la Colectiv. Acum, au o fetiță!

Piscină şi SPA la Sărata Monteoru

Cât despre dezvoltarea staţiunii primarul spune că au în plan câteva idei. S-au organizat într-o asociaţie, ADI Sărată Monteoru, şi speră să obţină fonduri pentru deschiderea unui bazin. „Suntem într-o asociaţie cu Consiliul Judeţean pentru dezvoltarea acestei staţiuni. La privat nu puteam interveni. Avem un parc de aventură, care a fost inaugurat anul trecut şi care a costat în jur de 4 miliarde. Acesta atrage turişti an de an. Acum, avem o discuţie cu Ministerul Turismului. Avem o locaţie a Primăriei unde vrem să facem un parc balnear, cu bani de la minister cu piscină, bazine sau spa”, a explicat primarul.

Foto: Instagram.com

Comentarii: