SANATATE

S-a descoperit de ce trăiesc femeile mai mult decât bărbații – Un medicament ar putea rezolva problema

Foto: Pinterest.com

Bărbaţii îmbătrânesc mult mai repede decât femeile. Un nou studiu a identificat motivul pentru care doamnele tind să trăiască mai mult decât domnii. Aceştia din urmă îşi pierd adesea cromozomul Y, ceea ce duce, la rândul său, la insuficienţă cardiacă şi, ca urmare, la moarte prematură.

Pierderea cromozomului Y

Potrivit oamenilor de ştiinţă, aproximativ 40% dintre bărbaţii în vârstă de 70 de ani pierd acest cromozom. Un articol ştiinţific publicat în „Science Daily” arată că bărbaţii pot beneficia de un medicament care neutralizează aceste efecte.

CITEȘTE ȘI: Autoritățile medicale dau răspunsul așteptat de bărbați: Mărirea penisului e posibilă prin aceste tehnici

Profesorul Kenneth Walsh de la Universitatea din Virginia, care a condus studiul, explică faptul că, mai ales după 60 de ani, bărbaţii mor mai repede decât femeile. Acestea par să îmbătrânească mai repede din punct de vedere biologic. Odată cu vârsta, cromozomii Y încep să se epuizeze în celulele bărbaţilor, procesul fiind de fapt accelerat la fumători.

Pifernidonă

Medicamentul pirfenidonă, care se află deja pe piaţă, poate ajuta la inversarea efectelor pierderii cromozomilor, susţine profesorul Walsh. Folosind tehnologia de editare a genelor, cercetătorii au dezvoltat şi testat un model pe şoareci pentru a înţelege mai bine impactul pierderii cromozomului Y în sânge. S-a descoperit că dezvoltarea bolilor legate de vârstă se accelerează la rozătoare, făcând animalele mai susceptibile la probleme cardiace. Acest lucru a dus în cele din urmă la o moarte prematură.

CITEȘTE ȘI: Vești proaste pentru bărbați: Grupa de sânge care îi face mult mai predispuși la impotență, boli de inimă și cancer

Efectele pierferii cromozomului Y

Efectele pierderii cromozomului Y la bărbaţi au fost observate şi de cercetătorii care analizează datele culese de British Biobank. S-a descoperit că pierderea cromozomului Y este asociată cu insuficienţa cardiacă, precum şi cu bolile cardiovasculare. Specialiştii sunt încrezători că descoperirile lor îi vor ajuta pe bărbaţi să trăiască mai mult.

Comentarii: