REVIEW

Schimbări de ultimă oră: Elevii NU VOR SUSȚINE probele orale ale Bacalaureatului

pressalert.ro

Probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale care urmau să fie susținute se elevi în cadrul Bacalaureatului vor fi echivalate și recunoscute conform metodologiei elaborate de Ministerul Educației, potrivit unei OUG adoptate joi de Guvern.

Astfel, pentru anul școlar 2019-2020, probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal și probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației și cercetării.

CITEȘTE ȘI: Școlile ar putea fi închise şi în septembrie? Ministrul Educaţiei expune cel mai rău scenariu

Potrivit MEC, echivalarea / recunoașterea se va realiza în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență.

Transport gratuit pentru toți elevii

Aceeași OUG vizează și transport gratuit pentru toți elevii, astfel că operatorii de transport au obligația de a asigura transportul gratuit al elevilor și al altor categorii de persoane care beneficiază de facilități specifice de transport.

De asemenea, statul va asigura sprijin financiar și pentru unitățile de învățământ particular autorizate provizoriu.

„Statul asigură finanţarea de bază și pentru preşcolarii şi elevii din învăţământul de stat, pentru şi preşcolarii din învăţământul particular şi cel confesional, autorizat provizoriu, precum şi pentru elevii din învăţământul general obligatoriu particular şi cel confesional, care studiază în unităţi de învăţământ autorizate provizoriu. De asemenea, statul asigură finanţarea de bază pentru învăţământul profesional, liceal particular şi cel confesional, autorizat provizoriu, pentru perioada suspendării cursurilor din anul școlar 2019-2020, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență. Finanţarea se face în baza şi în limitele costului standard per elev, per preşcolar, după caz, conform metodologiei elaborate de Ministerul Educaţiei și Cercetării”, se arată în OUG.

CITEȘTE ȘI: Raed Arafat dezvăluie ce ne așteaptă vara aceasta: Când ne putem face planuri de vacanță

De asemenea, sunt modificări și în privința organizării și desfășurării examenelor pentru definitivare în învățământ și pentru obținerea gradelor didactice. Astfel, pentru anul școlar 2019-2020, cadrelor didactice care susțin examenul pentru definitivare în învățământ li se recunoaște nota obținută la ultima inspecție la clasă, susținută în calitate de cadru didactic calificat.

Comentarii: