SANATATE

Somnul în timpul zilei, PERICULOS pentru sănătate. Cu o singură excepție!

Foto: Facebook.com

Somnul în timpul zilei, binecunoscut sub numele de siesta, ale cărei binefaceri pentru sănătate sunt periodic lăudate, ar avea legătură cu un risc sporit de diabet în cazul în care durează mai mult de o oră, potrivit unui studiu japonez.

Persoanele care obișnuiesc sieste mai mari de 60 de minute pe zi prezintă „un risc semnificativ mai mare” de a suferi de diabet de tip 2 în comparaţie cu cele care nu dorm ziua, au observat patru cercetători de la Universitatea din Tokio. Aceştia nu au identificat însă o legătură de tip cauză-efect.

Acest risc suplimentar ar fi de 45%, potrivit acestui studiu prezentat cu prilejul unui congres al Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (European Association for the Study of Diabetes, EASD), în Germania, relatează AFP, citată de Agerpres.

Diabetul de tip 2, care reprezintă 90% din cazurile de diabet, corespunde incapacității organismului de a regla nivelul zahărului din sânge.

Dacă nu este tratată, această hiperglicemie poate cauza grave probleme de sănătate precum orbirea, scăderea sensibilității nervilor și afecțiuni cardiovasculare.

Lucrurile pe care le regretă cei mai mulți, la bătrânețe

Cum știi că mănânci PREA MULT dulce. Semnele arătate de propriul organism

Telemeaua de SIBIU/ Cum se păstrează şi cum o DEOSEBIM de falsurile de pe piaţă

Cercetătorii, care au analizat 21 de studii referitoare la peste 300.000 de persoane în total, nu au găsit vreo legătură statistică între durata siestelor și riscul de obezitate.

Somnul în timpul zilei este benefic pentru sănătate dacă nu depăşeşte o oră

Acest studiu nu dovedește cu certitudine că siesta provoacă diabetul, ci arată doar că există o asociere între siestă și diabet care trebuie să fie studiată în cadrul unor cercetări ulterioare, se arată în comunicatul de presă al EASD care însoțește studiul.

Aceste rezultate trebuie să fie privite cu precauție pentru că nu se poate exclude posibilitatea ca frecvența sporită a diabetului să fie legată de alte cauze, au avertizat mai mulți experți.

O variantă ar fi că oamenii care sunt puțin activi și supraponderali sau obezi sunt probabil mai înclinați către sieste.

Te trezești noaptea? Ce probleme de sănătate poate ascunde ORA la care te trezeşti!

Te tratezi cu „doctorul Google”? Vezi ce RIȘTI!

Obiceiul care-ţi poate prelungi viaţa: Ce trebuie să facă când te trezeşti dimineaţa

Or, în cazul acestor persoane există și o mai mare probabilitate de a dezvolta un diabet, explică Paul Pharoah, profesor de epidemiologie a cancerului la Universitatea din Cambridge. Ar putea exista și o legătură de cauzalitate în sens invers: o practică a siestei cauzată de un diabet nediagnosticat, a adăugat acesta.

Foto: Pinterest.com

Comentarii: