SANATATE

Specialiştii devoalează totul: Cum ‘identifică’ analgezicele durerea

Specialiştii s-au decis să dezvăluie totul. Cum ‘identifică’ analgezicele locul durerilor? E întrebarea pe care ne-am pus-o cu toţii.

 

Dacă te-ai întrebat vreodată cum de reușesc medicamentele împotriva durerii să găsească exact sursa neplăcerii și să o elimine, acum ai și răspunsul.

 

Cei de la Buzzfeed au discutat cu Ted Price, Ph.D., profesor în știința creierului și cea comportamentală la University of Texas și expert în neurologia durerii, pentru a înțelege mai bine de ce analgezicele știu unde te doare.

 Advil (cunoscut la noi ca Ibuprofen) face parte dintr-un grup de analgezice numite medicamente anti-inflamatoare nonsteroidiene. Acest grup este cel mai popular în materie de medicamente împotriva durerii. În el se regăsește și aspirina. Mai există și analgezicele narcotice, însă acestea prezintă riscul adicției și al supradozei.

Medicamentele anti-inflamatoare nonsteroidiene nu știu neapărat unde este durere, dar acționează în zonele inflamate. Potrivit lui Price, analgezicele traversează uniform sângele, fără o țintă anume. Secretul este că medicamentul nu reacționează decât atunci când găsești compuși chimici asociați cu inflamația.

De obicei, când te rănești, mai multe enzime reacționează și produc un grup de compuși chimici numiți prostaglandine. Acestea prostaglandine cauzează inflamația care, la rândul ei, este un răspuns de protecție al corpului împotriva a orice l-a deranjat.

În acest fel, medicamentele precum Ibuprofen acționează prin a îngreuna producția de enzime care produc prostaglandine. Astfel, durerea dispare încet-încet. De obicei, inflamațiile îți duc neuronii care detectează durerea într-o stare hiperactivă – odată ce inflamația este redusă, percepția ta asupra durerii este redusă și ea.

Paracetamolul este un medicament similar, dar cumva știința nu poate explica felul în care funcționează. Nu are proprietăți anti-inflamatoare puternice, dar unii oameni de știință au spus că acționează pe baza unui mecanism de blocare a enzimelor, conform playtech.ro. Chiar dacă nu există un consens științific asupra felului în care funcționează, asta nu înseamnă că nu ăl vom mai folosi.

Comentarii: