SANATATE

Știi ce mănânci? Iată din CE este făcut SALAMUL DE VARĂ

La 30% din sortimentele analizate nu se regăsește carnea de vită în rețeta acestora. La numai 25% dintre produsele analizate se menționeaza tipul de fum folosit la afumarea acestora și anume fum natural obținut din lemn de fag. Acest lucru ne îndreptățește să credem că la celelalte produse s-a utilizat fum lichid, care de cele mai multe ori este injectat în masa produsului pentru a potența gustul, mirosul și a crește termenul de valabilitate. Însă, fumul lichid conține gudron, hidrocarburi aromatice policiclice și alte substante chimice care pot afecta ficatul, pancreasul și chiar pot genera anumite forme de cancer.

Acestea sunt concluziile la care au ajuns specialiștii de la Asociația Pro Consumatori ( APC România), după ce au supus testelor 20 sortimente salam de vară.

Salamul de vară, așa cum ne spune și denumirea, a fost gândit pentru consum în sezonul cald: suficient de rezistent la temperatura mai ridicată a verii, suficient de uscat pentru a rămâne ferm și elastic, cu structură plăcută, fără grăsime migrată din membrană. Consumat la temperatura ambiantă ori ușor prăjit (cum este potrivit să procedăm dacă nu am avut posibilitate de păstrare la rece), este pretabil pentru nenumărate variante de alcătuire a unei gustări, de la consumul simplu, cu pâine, la variante sofisticate, alături de felurite legume, pastete etc.

Între preparatele din carne, face parte din categoria celor cu structură tipică, fierte și dublu afumate. Se prepară și se prezintă în formă de baton („rudă“) cu diametru de circa 45-50 mm diametru, cu lungimea de circa 20-40 cm și masa de circa 500g. Ca urmare a afumării și a uscării moderate din finalul procesului de preparare, suprafața rămâne continuă dar cu numeroase denivelări scurte, poziționate în lungime, generate de contragerea umpluturii din membrane.

SPECTACULOS! Cum ARATĂ locuința în care s-a mutat Barack Obama, după ce a părăsit Casa Albă / GALERIE FOTO

„Game of Thrones”, predat la Universitatea Harvard

NU trebuie să-ți lipsească de la masă! Alimentele cu aproape NICIO calorie

Se prepară din carne (pulpă) de porc și de vită, în proporții egale, la care se adaugă circa 20% masă de slănină proaspătă și condimente (sare, piper, boia, usturoi, chimen, dar și puțină silitră ori salpetru (circa unu la mie), care sunt săruri ale azotului adăugate, după tradiția germană, cu scop de conservare și de păstrare a culorii roșii specifice).

Foto: Instagram.com

Prepararea tradițională presupunea frâmântarea la rece a cărnii tocate și a slăninei, în etape alternate cu timpi „de odihnire“ care durau câteva zile, apoi tragerea în membrane de porc sau de vită, afumare, fierbere, și iar afumare și uscare moderată. Astfel preparat, salamul de vară se poate păstra la rece (10-12 grade Celsius) circa 30 de zile sau chiar mai mult, fără riscul pierderii calității (modificarea gustului plăcut, a aromei, a consistenței, a stabilității chimice).

Vrei să NU te mai muște tânțarii vara aceasta? Ia această VITAMINĂ!

Horoscopul ALTFEL: Află cele mai RELE lucruri despre zodia ta

DOMINĂ-L!! Metode simple prin care să preiei CONTROLUL în dormitor

Top 10 sortimente de salam de vară dupa conținutul total de grăsimi din 100 grame produs

Cris-Tim (Gostat) – 37,07 grame, din care 15,85 grame grăsimi saturate

Aldis – 37 grame, din care 18 grame grăsimi saturate

Agricola – 34 grame, din care 10 grame grăsimi saturate

Fox (salam de vară extra) – 33,59 grame, din care 12,74 grame grăsimi saturate

Cris- Tim (salam de vara) – 33,55 grame, din care 13,86 grame grăsimi saturate

Fox (salam de vara) – 32,34 grame, din care 12,37 grame grăsimi saturate

Goodies Meat (Pikok), Auchan si Jumbo (banat bun) – 30 grame, din care 11 grame grăsimi saturate (Pikok), respectiv 11,5 grame grăsimi saturate (Auchan) si 11,7 grame grăsimi saturate (banat bun)

Carrefour – 29,5 grame, din care 10,3 grame grăsimi saturate

Caroli (salam de vara extra) – 28,5 grame, din care 11,5 grame grăsimi saturate

Caroli (Campofrio) – 27,5 grame, din care 10,8 grame grăsimi saturate

Mersul pe tocuri: TRUCURI pentru a păși CORECT și ELEGANT!

Cum sa alegi sosul în funcție de FORMA PASTELOR

TERAPIA cu APĂ, unul dintre secretele medicinei tradiționale japoneze. Cum funcționează

Top 10 sortimente de salam de vară după conținutul de sare din 100 grame produs

Cris-Tim (Matache Macelaru) si Pikok – 3 grame

Cris-Tim (Gostat) – 2,84 grame

Aldis si Jumbo (banat bun) – 2,8 grame

Cris-Tim – 2,55 grame

Meda, Carrefour, Auchan si Caroli (Maestro) – 2,5 grame

Fox (salam de vara) – 2,48 grame

Fox (salam de vara extra) – 2,41 grame

CIA Aboliv (Apetit) si Caroli (Campofrio) – 2,2 grame

Agricola – 2 grame

Kaufland – 1,5 grame

Comentarii: