LIFESTYLE

Studiu uluitor al specialiştilor: Reţelele sociale ne ajută să scăpăm de anxietate

La aşa ceva nu te-ai fi gândit vreodată. Un studiu al specialiştilor a oferit un rezultat uluitor. Reţelele sociale ne pot ajuta să scăpăm de anxietate.

 

Tuturor ni se intampla sa avem o zi grea sau sa primim vesti ingrijoratoare si sa nu gasim momentul sau dispozitia necesara pentru a apela un prieten. Retelele de socializare si microblogging au o valoare insemnata in astfel de momente, actionand ca un instrument ce reduce axietatea, sugereaza un studiu publicat recent in revista de specialitate „The Journal of Consumer Psychology”.

 

Retelele de socializare, benefice persoanelor cu tulburari de anxietate

Persoanele care sufera de tulburari de axietate, in special cand vine vorba despre interactiunile sociale directe, au parte de beneficii pe plan psihologic datorate noilor forme de comunicare online, ce pot ajuta la reglarea emotiilor in momentele cruciale.

CITEȘTE ȘI:AVERTISMETUL medicilor pediatrii: NU îți mai lăsa copilul să facă ASTA!

Atunci cand avem momente grele in viata sau zile mai putin bune, simtim nevoia sa ne impartasim gandurile celor apropiati. Aceasta practica reduce emotiile negative si ne restabileste sentimentul de bunastare.

Interactiunea fata-in-fata sau comunicarea directa prin telefon ar putea reprezenta un disconfort suplimentar in randul persoanelor ce simt nevoia sa isi comunice gandurile, iar ingrijorarea ca un apel direct ar putea deranja persoana in cauza ii impedica pe cei mai multi sa faca acest pas.

Citește și: Regele Mihai avea o prăjitură preferată. Cum se numeşte şi care e reţeta

In astfel de cazuri, comunicarea prin intermediul retelelor de socializare, precum si actualizarea statusului pe Facebook sau Twitter, le permite acestora sa primeasca atentia necesara in momentele grele intr-o maniera indirecta, este de parere Eva Buechel, profesoara in cadrul Universitatii din Carolina de Sud.

Publicarea mesajelor pe site-urile de socializare si microblogging-ul le permite persoanelor aflate la nevoie sa se adreseze prietenilor fara a impune o comunicare directa si fara ca ceilalti sa se simta obligati sa raspunda.

CITEȘTE ȘI: Cum poți opri îmbătrânirea cu un… DESERT

Pentru a testa daca oamenii sunt dispusi sa publice astfel de mesaje in mediul online in momentele de impas, cercetatorii au rugat voluntarii la studiu sa se exprime public in mediul online in momentele in care nu gasesc persoana potrivita pentru a isi comunica gandurile. Voluntarii au fost impartiti in doua grupuri: cei carora le-a fost sugerat sa isi publice gandurile cu privire la viata privata, atunci cand spre exemplu se aflau la o petrecere si nu gaseau persoana potrivita pentru a isi impartasi gandurile si cei carora li s-a propus sa isi comunice gandurile cu privire la problemele legate de munca. Timpul alocat acestora a fost de doua minute. Studiul a aratat ca persoanele care aveau un nivel crescut de anxietate sociala au preferat sa profite de aceasta oportunitate.

Pentru a afla ce persoane sunt mai dispuse sa isi actualizeze statusul in retelele de socializare, Eva Buechel impreuna cu echipa sa de cercetatori au realizat un alt experiment pe parcursul caruia participantii au vizionat filmul „Silence of the Lambs”, in timp ce grupul de control a vizionat clipuri cu imagini din spatiu.

Ulterior acestia au raspuns la o serie de intrebari menite sa stabileasca probabilitatea ca acestia sa isi exprime gandurile in trei forme de comunicare: microblogging, fata-in-fata sau sub forma unui mesaj text adresat online unei alte persoane, conform sciencedaily.com. De asemenea, sondajul de opinie a inclus si intrebari cu privire la nivelul de anxietate sociala intr-o varietate de situatii.

Persoanele anxioase, mai dispuse sa isi exprime emotiile in mediul online

Experimentul a aratat ca persoanele care au inregistrat un nivel ridicat de anxietate au fost mai dispuse sa isi exprime emotiile negative si gandurile in mediul online, in timp ce persoanele lipsite de anxietate au preferat sa discute cu interlocutorii lor fata-in-fata.

Exista o multime de studii care arata ca exprimarea gandurilor si comunicarea online este mai putin benefica prin comparatie cu exprimarea directa, insa retelele de socializare reprezinta un canal de comunicare deosebit de valoros in special pentru persoanele care sufera de anxietate. In lipsa retelelor de socializare, astfel de persoane ar putea ramane izolate.

Comentarii: