SANATATE

Sucul de aloe, între mit şi adevăr: Ce beneficii are de fapt şi care sunt riscurile

Foto: Pinterest.com

Aplicând un gel de aloe vera pe o arsură minoră putem ajuta pielea să se vindece mai repede. Foarte multe persoane obişnuiesc să bea un astfel de suc mizând pe nenumărate beneficii pe care el le aduce sănătăţii.

Care sunt, cu adevărat, beneficiile acestei băuturi?

Aplicând un gel de aloe vera pe o arsură minoră putem ajuta pielea să se vindece mai repede. Foarte multe persoane obişnuiesc să bea un astfel de suc mizând pe nenumărate beneficii pe care el le aduce sănătăţii.

Care este, de fapt, adevărul în opinia unui nutriţionist colaborator al site-ului scientificamerican.com.

Sucul de aloe vera este folosit de multă vreme, în mod particular pentru piele, pentru hidratarea acestui organ, în arsuri minore şi iritaţii.

CITEȘTE ȘI: Ce efecte SECUNDARE are aloe vera

De remarcat, spune nutriţionistul, că gelul de aloe vera este incolor. Cei care vând gel de culoare verde o fac adăugând în el colorant artificial.

Ce funcţionează şi ce nu

Potrivit acestuia, studiile făcute până acum, arată că sucul de aloe vera are proprietăţi antiseptice, antiinflamatoare şi analgezice, atunci când este aplicat local. Aplicat peste o arsură solară poate uşura durerea şi grăbi vindecarea epidermei.

Multe persoane păstrează la îndemână o astfel de sticlă pe post de kit în caz de nevoie, însă altele recomandă sucul pe post de băutură, susţinând că poate reduce arsurile stomacale, nivelul zahărului în sânge, şi este recomandat pentru o gamă largă de alte afecţiuni.

Haideţi să lăsăm prostiile deoparte pentru început, mai spune nutriţionistul. Consumând suc de aloe vera nu vom obţine o alcalinizare a sângelui – lucru benefic dealtfel pentru că nu am putea trăi prea mult cu asta – nu vom scăpa de acnee, nu vom avea niciun ajutor în niciun fel de detoxifiere.

De fapt, există îngrijorări reale legate de faptul că utilizarea pe termen lung de aloe vera dăunează ficatului, nicidecum să-i facă bine. Sucul de aloe vera nu hidratează mai bine decât apa obişnuită, este de părere specialistul.

E drept că aloe vera conţine câteva vitamine şi antioxidanţi, dar nu este o resursă nutriţională extraordinară. Puteţi obţine astfel de nutrienţi în cantitate semnificativ mai mare din alimente mult mai gustoase.

CITEȘTE ȘI: Beneficiile, dar și cele mai rele EFECTE ADVERSE ale plantelor medicinale

Poate ajuta sistemul digestiv?

Acum, unele dintre beneficii au şi studii pe această temă în spate, atrage atenţia nutriţionistul. Unul dintre aceste studii a descoperit că aloe vera poate reduce într-o oarecare măsură simptomele de reflux gastroesofagian, în timp ce un altul sugerează că ar putea reduce semnele la persoanele cu colită ulcerativă.

Din păcate, nu pare să ajute persoanele care suferă de sindromul intestinului iritabil. Unele produse de aloe vera conţin o substanţă numită latex care are un potenţial laxativ mare. Dar, din 2002, FDA a interzis vânzarea latexului din aloe ca OTC pentru că siguranţa lui pe timp îndelungat nu a fost stabilită. Asta însă nu a oprit vânzarea sucului de aloe vera ca supliment nutriţional.

Dacă sucul de aloe vera conţine şi latex într-o oarecare măsură poate fi un remediu contra constipaţiei. Pe de altă parte, poate cauza crampe şi diaree. Sucul nefiltrat de aloe vera conţine totodată un compus numit aloină care poate fi extrem de iritant pentru sistemul digestiv. Ceea ce este şi mai rău e faptul că studiile toxicologice au evidenţiat faptul că aloina este un potenţial carcinogen. Multe – dar nu toate – sucurile de aloe vera sunt filtrate pentru a îndepărta aloina.

Este utilă în diabet? Care sunt riscurile

Există anumite studii preliminare care sugerează că sucul poate să scadă colesterolul şi nivelul zahărului în sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Dar, din nou, studii pe termen lung nu au fost făcute.

Aloe vera poate avea interacţiuni periculoase cu alte medicamente, inclusiv cu cele pentru scăderea tensiunii, cu laxative sau cu cele împotriva diabetului. Ar trebui să nu consumaţi suc de aloe vera dacă aveţi diabet, boli de inimă, de rinichi sau intestinale – cel puţin nu înainte de a vă consulta cu medicul.

CITEȘTE ȘI: Combinaţia alimentară care luptă împotriva cancerului: Cele trei ingrediente şi modul de preparare

Este important, totodată, să evitaţi produsele care conţin latex din aloe înainte de a merge la o colonoscopie şi în niciun caz să nu le folosiţi în mod regulat, întrucât provoacă o decolorare a colonului, fapt care poate face dificil pentru medic să vadă ce se petrece cu adevărat în colon.

În mod bizar, sunt unii care recomandă astfel de produse ca mod de pregătire înainte de colonoscopie. Personal, am trecut prin neplăcerea unei colonoscopii şi am vrut ca medicul meu să aibă o imagine exactă.

În concluzie, aloe vera este sigură şi eficientă atunci când este folosită ca remediu local pe piele. Dar când devine băutură, multe dintre beneficiile clamate nu au niciun suport ştiinţific. Plus că există unele îndoieli nerezolvate în special asupra riscurilor folosirii pe termen lung.

Din fericire, sunt alte metode mult mai eficiente şi mai puţin riscante de a diminua arsurile stomacale, constipaţia sau a reduce nivelul zahărului în sânge.

Comentarii: