SANATATE

Surpriză totală: Cercetătorii olandezi susțin că persoanele cu deficiență a acestei vitamine trăiesc mai mult timp

totuldespremame.ro

Nivelurile scăzute ale unei anumite vitamine ar putea fi secretul longevității. La această concluzie au ajuns oamenii de știință olandezi conduși de Dr. Diane van Hemst de la Centrul Medical al Universității Leiden.

Deficiența de vitamina D ca și cauză a longevității

Cercetătorii au ajuns la concluzia că o cauză a longevității ereditare este un nivel scăzut de vitamina D în organism, precum și modificări ale unei anumite gene.

În cadrul studiului, experții au analizat date din 380 de familii europene cu cel puțin două rude longevive în vârstă de aproximativ 90 de ani.

CITEȘTE ȘI: Pregătește-te natural pentru iarnă: TOP 4 alimente bogate în vitamina C

Studiul a implicat participarea fraților cu copiii lor, precum și a partenerilor acestora din urmă. În total, au fost studiați 1.038.000 de descendenți, iar 460 de persoane au făcut parte din grupul de control.

Studiul a descris, de asemenea, toți factorii care afectează nivelul de vitamina D din organism: sexul, vârsta, indicele de masă corporală, anotimpul, aportul de vitamine și funcția renală. În plus, a fost studiată influența variațiilor genetice responsabile de nivelurile acestei substanțe în organism în trei gene.

Dr. Hems explică faptul că, pe parcursul studiului, s-a constatat că descendenții unui centenar cu cel puțin un frate în vârstă de 90 de ani aveau niveluri mai scăzute de vitamina D în comparație cu grupul de control.

Ea adaugă că la urmașii centenarilor, variația genei CYP2R1 este, de asemenea, mai puțin frecventă. Este asociată în principal cu predispoziția organismului de a acumula cantități mari de vitamina D.

CITEȘTE ȘI: Vitamina pe care trebuie să o iei numai dimineața: Este mai bine absorbită de organism

Între timp, studii anterioare au arătat că nivelurile scăzute ale acestei substanțe sunt strâns asociate cu rate ridicate de mortalitate, boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer, alergii și dizabilități intelectuale.

Însă autorii studiului actual sunt convinși că acest lucru arată o relație directă de cauză-efect și că sunt necesare o serie de studii suplimentare pentru a înțelege pe deplin legătura dintre longevitate și nivelurile de vitamina D din organism.

Comentarii: