SANATATE

Te temi că ai putea avea ceva la plămâni? Principalele semne de avertizare

Respirația dificilă descrie un disconfort apărut în timpul proceselor de inspirație și expirație, care poate să se instaleze brusc sau treptat și care poate semnala, în unele cazuri, o problemă gravă de sănătate.

Dificultățile de respirație ușoare, apărute în urma suprasolicitării fizice, nu sunt considerate probleme de respirație, ele fiind normale în contextul creșterii temporare a presiunii sanguine.

Care sunt cauzele pentru o respirație dificilă?

O persoană cu respirație dificilă prezintă dificultăți de inhalare și poate avea impresia că nu obține suficient oxigen. Există multiple posibilele motive pentru care oamenii ar putea întâmpina dificultăți de respirație, însă cel mai frecvent episoade de respirație dificilă sunt raportate în urma exercițiilor fizice.

Alergiile, astmul, anxietatea, inflamațiile sau infecțiile (precum bronșita, pneumonia, COVID-19, gripa sau răceală) sunt principalele afecțiunile care pot determina apariția unor episoade periodice de respirație dificilă.

CITEȘTE ȘI: Sănătatea plămânilor: Regulile de care trebuie să ții cont

În cazul afecțiunilor virale, bacteriene sau fungice, cât și în cazul inflamațiilor apărute la nivelul tractului respirator superior, respirația dificilă este cauzată de aglomerarea cu mucus a sinusurilor.

Cum îți dai seama că ai ceva la plămâni?

Bolile cronice pulmonare pot avea o varietate de simptome, care pot apărea chiar din stadiile incipiente ale bolii. Cunoașterea și identificarea semnelor de avertizare timpurie a bolii pulmonare ar putea preveni agravarea bolii.

Tratamentul instituit în fazele incipiente reduce semnificativ riscul de complicații și poate salva viața persoanei bolnave. De cele mai multe ori, respirația dificilă nu semnalează afecțiuni ale plămânilor, însă o astfel de patologie nu poate fi exclusă.

Respirația dificilă poate fi un simptom inițial al bolii pulmonare, inclusiv al BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica), astmului sau cancerului pulmonar. Problemele de respirație cauzate de afecțiunile pulmonare se manifestă de regulă pe o perioadă mai lungă de timp și se instalează treptat.

Principalele semne de avertizare pentru o boală la plămâni:

  • tuse cronică (simptom inițial comun al bolii cronice pulmonare, tusea se manifestă pe termen lung și poate apărea doar în anumite momente);
  • producția de mucus în exces și pe perioade lungi de timp (mucusul, numit și spută sau flegmă, produs pe o perioadă lungă de timp și care nu are legătură cu o boală infecțioasă acută sau cu o alergie, ar putea indica boli pulmonare);
  • respirație șuierătoare (respirația zgomotoasă, denumită în termeni medicali wheezing, este un semn că ceva neobișnuit blochează căile respiratorii ale plămânilor sau le face prea înguste);
  • tuse cu sânge (expectorarea de sânge semnalează o problemă de sănătate cu potențial sever);
  • durerea toracică cronică (durerea toracică inexplicabilă, care durează o lună sau mai mult este, de asemenea, un semn de avertizare pentru o boală pulmonară, în special dacă se agravează la tuse).

CITEȘTE ȘI: Testul care îți poate arăta cât de bine îți funcționează plămânii

În același mod în care dificultățile de respirație sunt ignorate, oamenii tind să ignore adesea și tusea cronică sau mucusul, deoarece le pot considera simptome ale unei alergii sau urmări ale unei afecțiuni acute care nu se ameliorează. Apariția durerilor în timpul tusei sau a expectorației cu sânge reprezintă simptome severe, prezența la medic devenind imperios necesară.

Diagnostic

Medicul specialist va stabili, în urma unei evaluări clinice și după examinarea istoricului medical, un diagnostic sau o serie de teste necesare pentru stabilirea unui diagnostic. Pot fi necesare unul sau mai multe teste, inclusiv analize sanguine, teste de alergie, scanare cu computer tomograf (CT), electrocardiogramă, ecocardiogramă, raze X sau teste ale funcției pulmonare.

De asemenea, medicul poate solicita efectuarea unor teste de efort, pentru a vedea cum reacționează inima și plămânii la efortul fizic.

Comentarii: