NUTRITIE

Trenduri CULINARE 2018: ne întoarcem la natură şi vom căuta alimente cât mai aromate

Foto: Pinterest.com

Anul acesta vom mânca mai sănătos şi mai parfumat, potrivit Wholefoods.com, un magazin din SUA care în fiecare an stabileşte trendurile alimentare. Specialiştii lor au la bază statisticile legate de vânzări din ultimul an.

Aromele florale

Florile comestibile sunt de ani de zile vedete în meniurile fine dining, iar în ultima perioadă au ajuns şi aproape toate localurile, chiar şi în bucătăriile comune. Florile au devenit ingrediente în băuturi, infuzii, sosuri. Lavanda şi trandafirii sunt întâlnite în preparate din aproape orice meniu, iar florile de hibiscus şi de soc sunt folosite pentru tot felul de băuturi.

Foto: Pinterest.com

Super pudrele

Pudrele sau prafurile încep să câştige din ce în ce mai mult teren. Sunt foarte uşor de încorporat şi de aceea le găsim în smoothie-uri, latte-uri, supe, produse de cofetărie şi patiserie şi batoane proteice. Cei care vor un plus de energie folosesc pudră de matcha, de rădăcină de macca sau de cacao, pudra de turmeric este vedetă printre cei care doresc să aibă o alimentaţie sănătoasă.

Foto: Pinterest.com

Fanii băuturilor de tip smoothie pun spirulină, pudră de kale sau de diverse ierburi şi rădăcini în fiecare pahar. Chiar şi pudrele proteice nu mai sunt folosite doar de cei care merg la sală sau de culturişti.

CITEȘTE ȘI: Ce NU știai despre ciupercile champignon din supermarketuri

Ciuperci funcţionale

Noile tipuri de ciuperci reishi, chaga sau cordyceps sunt ingrediente în băuturi, cafea, smoothie-uri sau ceaiuri. Aromele lor puternice le fac să fie potrivite în combinaţie cu alte ingrediente ca ciocolata, cafeaua sau cacaua. Cu siguranţă vor apărea şi produse cosmetice şi de îngrijire personală care să le aibă în compoziţie.

Foto: Pinterest.com

Ingrediente din Orientul Mijlociu

Influenţele culinare ale Orientului Mijlociu sunt deja prezente în bucătăriile occidentale, însă anul 2018 le va aduce în lumina reflectoarelor.

CITEȘTE ȘI: 3 CONDIMENTE care STIMULEAZĂ DIGESTIA

Hummus, pita sau falafel vor fi din ce în ce mai întâlnite în meniurile localurilor. Nu doar preparatele sunt apreciate, ci şi condimentele. Harissa, cardamom, za’atar sunt din ce în ce mai folosite.

Foto: Pinterest.com

Transparenţa

Mai mult este mai bine atunci când vine vorba despre etichetarea alimentelor. Clienţii doresc să ştie din ce în ce mai multe detalii legate de istoricul fiecărui produs. Tipul de agricultură folosit şi în special menţiuni legate de modificarea genetică sunt căutate în primul rând pe etichetă.

Folosirea tehnologiei

Pentru că piaţa cere din ce în ce mai multe produse din surse vegetale, ştiinţa trebuie să găsească soluţii pentru a le oferi. Laptele sau iaurtul din surse vegetale nu se poate obţine altfel decât prin utilizarea unor tehnologii avansate.

Foto: Pinterest.com

Gustări sănătoase

Noile metode de extrudere fac posibilă apariţia unor snaksuri sănătoase prin imbinarea unor ingrediente cu arome şi texturi diferite.

Chipsuri de manioc sau de alge marine, orez expandat sau paste pufoase sunt doar câteva dintre alternativele pe care piaţa le oferă.

Taco

Taco este un preparat tradiţional din America de Sud, însă a fost adoptat de întreaga lume. Există variante pentru micul dejun, cu tot felul de umpluturi. Rămâne preferat cel clasic, însă fiecare bucătar pare că vrea să-şi pună amprenta în lupta pentru a duce taco pe culmile celebrităţii.

CITEȘTE ȘI: 5 Rețete de PEȘTE preparate în mai puțin de 30 de minute

Foto: exquis.ro

Rădăcinile

Noile trenduri ne îndeamnă să reducem risipa alimentară, iar acest lucru înseamnă şi că trebuie să folosim toate părţile plantelor, chiar şi rădăcinile, tulpinile sau frunzele pe care în mod normal nu le-am consuma.

CITEȘTE ȘI: 

Cele mai sănătoase părți ale legumelor și fructelor pe care le ARUNCI

„Vă rup frunzele?” auziți când cumpărați ridichi. VEZI de ce ar trebui să spui NU

Foto: Pinterest.com

Altfel de răcoritoare. Cu bule

Nu sunt doar nişte băuturi carbogazoase. De fapt, sunt mult mai mult decât atât. Nu au zahăr, ci sunt fabricate din ierburi aromate şi îndulcite cu variante mai puţin nocive.

Comentarii: