SANATATE

Tulburarea gravă de care suferă mii de bărbaţi: Ce ne învaţă specialiştii

Aceasta este tulburarea extrem de gravă de care suferă mii de bărbaţi. Specialiştii sunt în alertă şi ne oferă cele mai importante sfaturi.

 

Somnilocvia, sau vorbitul în somn, este o tulburare des întâlnită, atât la copii, cât şi la adulţi. Vorbitul în timpul somnului poate avea forma unor certuri, a unui discurs normal sau a unuia greu de descifrat, poate fi şoptit sau chiar strigat.

 

Somnilocvia este întâlnită în special la bărbaţi, jumătate din populaţia globului având la un moment dat un astfel de episod, explică dr. Laura Crăciun, medic specialist neurologie, cu competenţe în somnologie şi epileptologie la Clinica Neuroaxis. Vorbitul în timpul somnului poate avea forma unor certuri, a unui discurs normal sau a unuia greu de descifrat, poate fi şoptit sau chiar strigat.

Care sunt zodiile care trec UȘOR peste o despărţire

Zodiile care NU știu să piardă. Te numeri printre ele?

De obicei, cei care vorbesc în somn par a vorbi cu ei înşişi, iar, alteori par să poarte conversaţii cu alţii. Se poate manifesta periodic, în episoade scurte şi succesive sau în episoade lungi şi rare. Deşi nu este o tulburare gravă, vorbitul în somn poate deveni o problemă pentru partenerul de viaţă şi, de asemenea, poate dezvălui câteva probleme de sănătate ale celui care manifestă această tulburare.

„Tulburările de comportament asociate cu somnul REM şi teroarea nocturnă sunt doar două dintre tipurile de tulburări de somn care ar putea determina unele persoane să vorbească atunci când dorm. Teroarea nocturnă implică de obicei ţipete înspăimântate, agitaţie şi chiar încercarea de a lovi sau a se lupta a celui care are coşmaruri“, mai spune medicul specialist, conform adevarul.ro.

Necesitatea investigării acestei probleme vine din faptul că vorbitul în somn poate fi strâns legat de o altă tulburare de somn, de o afecţiune neurologică sau de una psihiatrică. „Un indicator important este frecvenţa cu care se manifestă- mai rar de o lună, lunar sau chiar noapte de noapte.

CITEȘTE ȘI: NU te mai descălța niciodată în casă, ci la ușă. Iată de ce!

„Cu cât se manifestă mai des şi afectează semnificativ viaţa pacientului, cu atât nevoia investigării sale este mai mare”, a explicat dr. Laura Crăciun.

Somnilocvia şi somnambulismul pot fi legate inclusiv de tulburări de alimentaţie  – persoana poate mânca în timp ce doarme. Alţi factori care pot provoca somnilocvie sunt: anumite medicamente; stresul emoţional; privarea de somn; febra; tulburările de sănătate mintală sau abuzul de substanţe nocive  – alcool sau droguri.

„Dincolo de disconfortul resimţit de partenerul de viaţă, care poate trimite pacientul la medicul specialist, există şi afecţiuni conexe sau probleme de sănătate cu care vorbitul în somn s-a dovedit a fi în strânsă legătură. De exemplu, cercetătorii de la Mayo Clinic USA au descoperit recent că mersul, vorbitul sau gesticularea în somn sunt cei mai puternici indicatori care sugerează că subiectul are un risc de dezvoltare a demenţei cu corpi Lewy, a doua cea mai întâlnită formă de demenţă la vârstnici, după Alzheimer“.

„Deşi nu este o tulburare de somn gravă, pacienţii care suferă de somnilocvie acuză somn agitat şi se trezesc obosiţi. De asemena, cei care suferă de somnilocvie se pot simţi jenaţi de ceea ce vorbesc în somn, iar cei care ştiu că au această tulburare de somn pot avea insomnie sau nu acceptă să împartă dormitorul cu cineva.  Atunci când această manifestare perturbă viaţa pacientului, acesta trebuie să fie consultat de un specialist în somnologie şi i se poate recomanda chiar şi o şedinţă de polisomnografie (monitorizare a somnului)“, recomandă dr. Laura Crăciun.

Comentarii: