NUTRITIE

Tulburările digestive frecvente toamna. Vezi care sunt alimentele de sezon ce îngreunează digestia

Foto: Pinterest.com

 

Toamna aduce anumite schimbari alimentare care, mai mult decat schimbarile climaterice, pot influenta suferintele tractului digestiv. In prima parte a anotimpului, se consuma multe legume, zarzavat si fructe care, fara a fi o alimentatie nesanatoasa, pot genera anumite probleme.

 

Fibrele vegetale continute de anumite alimente ingreuneaza digestia

Alimentele specifice acestui sezon contin multe fibre vegetale: celuloza, hemiceluloza, pectine etc., ce nu sunt digerate de catre enzimele proprii tubului digestiv. Astfel, raman ca substraturi la dispozitia florei bacteriene. Activitatea bacteriana asupra acestora va genera gaze, va acidifia continutul intestinal si va creste osmolaritatea (cantitatea substantelor dizolvate intr-un lichid). Rezultatul clinic este reprezentat de balonare, flatulenta, borborisme, crampe si scaune diareice moi.

Foto: Pinterest.com

Este foarte posibil ca, la pacientii cu suferinte functionale de tipul intestinului iritabil, diareii, balonarii, dispepsiei si sindromului dureros abdominal functional, sa existe perioade de exacerbare care sa ii duca la o alimentatie restrictiva.

Daca aveti boli inflamatorii cronice intestinale, evitati fibrele alimentare

Sindroamele diareice functionale sau de alte cauze sunt in mod rational agravate de consumul de fructe si sucuri. La pacientii cu boli inflamatorii cronice intestinale, precum boala Crohn sau rectocolita ulcero-hemoragica, sindromul diareic poate fi agravat. De aceea, acesti pacienti trebuie sa evite in puseele acute fibrele alimentare, scrie farmaciata.ro. Totodata, dischineziile manifestate prin greata, ameteli, varsatura bilioasa sau colici biliare, cu sau fara suport litiazic, cresc in pondere.

Outfit-uri pentru zilele ploioase / TOAMNĂ 2017

Problemele de sănătate care apar la bărbații de PESTE 30 de ani

Schimbarea alimentatiei agraveaza simptomele ulcerului duodenal

Sezonul de cules al strugurilor, ce presupune consumul de must, poate duce la agravarea suferintelor hiperacide precum: gastrite, duodenite, boala de reflux (se poate decompensa simptomatic) si, in mod traditional, boala ulceroasa. In special ulcerul duodenal prezinta perioade simptomatice de circa 6 saptamani, primavara si toamna. Aceasta periodicitate poate fi imputata schimbarii regimului alimentar si ritmurilor de viata.

Foto: Pinterest.com

Spre sfarsitul sezonului de toamna, se constata o scadere a bolii diareice acute si a gastroenteritelor infectioase. Tot in aceasta perioada, regimul alimentar traditional se orienteaza spre consumul alimentelor mai grase, conservate, al muraturilor si, eventual, al preparatelor prin afumare, cu impact negativ asupra suferintelor biliare.

Alimentele conservate pot duce la declansarea suferintelor cirotice

Consumul de alcool incriminat in hepatopatii si pancreatite este oarecum intr-o perioada de acalmie si, ca atare, nu exista o relationare negativa cu sezonul de toamna.

Afecțiunile cu o incidență mai mare în rândul BĂRBAȚILOR

Afecțiunea ignorată de români, care poate duce însă la IMPOTENȚĂ

Totusi, alimentele conservate prin sarare sau muraturile pot duce la decompensarea suferintei cirotice, prin acumularea lichidului de ascita abdominal si agravarea edemelor, mai ales ca pierderile hidrosaline prin transpiratie scad odata cu racirea vremii.

Dieta bogata in fibre imbunatateste tranzitul intestinal

Din punct de vedere al suferintelor cronice de tipul constipatiei sau dischineziilor functionale ori mecanice, regimul alimentar bogat in fibre este favorabil, ameliorand tranzitul si formarea bolului fecal. Patologia degenerativa de tipul diverticulozei colonice beneficiaza si ea de o astfel de dieta bogata atat in fibre, care absorb si dilueaza toxinele bacteriene si alimentare, cat si in vitamine si alte substante care confera un grad de protectie antineoplazica.

Comentarii: