NUTRITIE SANATATE

Un cunoscut medic ‘desfiinteaza’ dietele la moda: ‘Sunt profund daunatoare’/ Cele mai importante probleme in alimentatia romanilor

Foto: Pinterest.com

Prof. dr. Nicolae Hâncu, doctor în medicină din 1971, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice din 1988, a acordat un interviu pentru Weekend Adevărul, în care a tratat mai multe aspecte legat de nutriție.

Obezitatea la români

Primul aspect abordat a fost cel al obezității. Din păcate, ca români, nu stăm bine la acest capitol. Domnul doctor declara că:  „Supraponderea şi obezitatea împreună afectează cam 73% din populaţia adultă a României. Obezitatea este prezentă cam în 36% din cazuri, iar supraponderea – în 37% din cazuri. Acestea sunt datele preliminarii ale unui studiu condus de prof. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice”.

Cauzele sunt foarte clare: alimentaţia şi scăderea consumului de energie, respectiv sedentarismul.

Potrivit dr. Hâncu, la acestea se adaugă creşterea consumului de alcool, care duce la sporirea poftei de mâncare şi la un aport caloric mai mare. Iar alcoolul, în asociere cu fumatul, creşte acea depunere de grăsime în interiorul abdomenului.

CITEȘTE ȘI: Dieta de primăvară. Slăbește și combate simptomele asteniei, în același timp

Depunerea de ţesut gras în abdomen este mult mai periculoasă decât grăsimea care se depune pe şolduri, pe coapse. Ea este asociată cu hipertensiunea, cu diabetul, cu unele forme de cancer.

Pericolul consumului de sare

Un alt aspect important menționat de doctorul Hâncu este cel al consumului de sare, care în momentul de faţă, în România este exagerat. Şi acest lucru a fost demonstrat de analiza stării de sănătate a populaţiei.

Se mănâncă mult peste 10 grame de sare pe zi, iar în realitate, ar trebui să se consume sub 5 grame de sare pe zi. Cu alte cuvinte, se mănâncă o cantitate dublă de sare decât este recomandat.

Sarea are două efecte:

1. creşte reţinerea de apă în organism şi prin aceasta favorizează instalarea hipertensiunii arteriale

2. sarea dă un gust foarte bun mâncării şi favorizează creşterea consumului de mâncare, ceea ce se asociază, bineînţeles, cu supraponderea

CITEȘTE ȘI: Dieta paradoxală: Mâncărurile bogate în grăsimi care te ajută să slăbeşti

Alimentația echilibrată

Pentru o alimentație echilibrată, doctorul Hâncu recomandă trei mese principale şi trei gustări.

Dar gustările trebuie să fie la mijlocul intervalurilor dintre mesele principale: dimineaţa, după-masă şi chiar la culcare. Şi să fie un fruct, nicidecum aceste ciuguleli (fursecuri, saleuri, covrigei, bomboane de ciocolată), care sunt foarte periculoase, pentru că aduc un plus caloric pe zi de aproximativ 200-300 de calorii.

Acesta declara: „Obezitatea poate să se instaleze de-a lungul anilor tocmai prin acest plus de 200-300 de calorii pe zi. Poate chiar şi mai puţin, dar ţineţi cont că se adună, zilnic, 360 de zile pe an, zece ani. Atunci să nu ne mirăm dacă după zece ani avem un plus de 10-12 kilograme, să nu dăm vina pe vârstă sau pe hormoni. Plusul acesta de calorii perfid, insidios, ascuns, pe care nu-l remarci, practic, acesta este vinovat! Oamenii de ştiinţă au constatat că partea cea mai mare a obezităţii apare prin acest gen de plus caloric.”

În ceea ce privește fructele ca gustare, doctorul Hâncu menționa că un măr, o banană, două kiwi, o pară sau oricare alt fruct e potrivit. Chiar şi după cină, care ar trebui să fie undeva, în jurul orei 19.00, chiar înainte de culcare putem să mai mâncăm un fruct.

Antioxidanții

O alimentaţie sănătoasă nu are nevoie de antioxidanţi suplimentari, fiindcă ei se găsesc în toate legumele, în toate fructele şi leguminoasele, de tip soia sau fasole şi în ciuperci. Toate acestea au vitamine şi minerale cu putere antioxidantă. Dacă cineva doreşte ca, în locul unei alimentaţii sănătoase, să-şi bombardeze organismul cu suplimente nutritive bogate în antioxidanţi, n-are decât să o facă. Cel mai bun antioxidant, însă, este alimentaţia sănătoasă.

Slăbitul rapid

Capcana slăbitului rapid este aceea că ceea ce ai dat jos rapid, pui la fel de repede înapoi.

CITEȘTE ȘI: Dieta The Zone: echilibrul hormonal optim care determină pierderea kilogramelor în plus

Doctorul Hâncu concluzionează în interviul acordat: „Toate dietele la modă astăzi – sunt aproximativ 15-20 – toate garantează slăbire rapidă şi de succes. Această sintagmă – a scădea rapid în greutate – este antiştiinţifică, antimedicală, profund dăunătoare persoanei care doreşte să slăbească.

Comentarii: