REVIEW SANATATE

Nu vei mai arunca la gunoi cojile de legume şi fructe: Topul „puterilor vindecătoare” ale cojilor

elytis-hospital.ro

Cojile de legume și fructe sunt aruncate, deși ar putea fi folosite ca remedii pentru o serie largă de afecțiuni, dacă sunt spălate bine și ținute o vreme în apă cu bicarbonat. Cele de ceapă sunt ideale pentru tratarea unor afecțiuni diverse.

Cojile de ceapă alungă durerile de cap

În popor, cojile de ceapă erau folosite ca vopsea naturală pentru ouăle de Paște și pentru lână. Acestea se fierbeau cu oţet, iar în soluţia obţinută se înmuiau ouăle sau ţesăturile pentru a le conferi o culoare roşcată, roșie sau maronie, în funcție de cât timp erau ținute.

Infuzia din coji de ceapă are și virtuţi terapeutice, având printre altele proprietăţi tonice, diuretice, antimicrobiene şi antispasmotice, potrivit clicksanatate.ro.

Pentru a calma crampele musculare și pentru a ameliora neplăcutele dureri de cap este bine să apelezi la ceaiul din coji de ceapă. Zilnic se bea un ceai preparat dintr-o linguriţă de coji de ceapă, care se infuzează timp de 10 minute, în 200 ml de apă fierbinte.

Jumătate de pahar se bea la ora 18, restul la ora 21. Tratamentul poate fi de lungă durată, uneori efectul apare la 3 luni după consumul zilnic, iar cura nu se întrerupe.

CITEŞTE ŞI: Cele mai IEFTINE și sănătoase alimente din supermarket dacă ești la DIETĂ

Cojile de cartofi te scapă de sinuzită

Cojile de cartofi sunt bogate în minerale precum potasiul, iar ţie îţi fac bine dacă ai dureri reumatice sau hipertensiune. Spală bine cinci cartofi, până nu mai rămâne nicio urmă de pământ, curăţă-i şi fierbe coaja în jumătate de litru de apă, timp de 20 de minute. Strecoară, lasă să se răcească şi bea acest decoct de două-trei ori pe zi, într-o cură de 2 luni.

Cojile de cartofi sunt bune şi dacă ai sinuzită. Fierbe cojile de la patru cartofi într-un litru de apă şi fă băi de abur o dată pe zi, timp de trei zile. Dacă ai afte bucale, clăteşte-ţi gura cu decoct de coji de cartofi, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, câte cinci minute.

Coji de măr, împotriva insomniei

Cojile de mere sunt un remediu la-ndemână dacă insomniile îţi fac nopţile albe. Ai nevoie de două linguri de coji de mere mărunţite, peste care torni 250 ml de apă clocotită. Lasă la infuzat zece minute şi bea ceaiul cu două ore înainte să te culci.

Pentru gust, poţi îndulci infuzia cu o linguriţă de miere. Somnul vine mai uşor şi dacă îţi pui alături de pat câteva coji proaspete de portocale. Tot infuzia cu coajă de mere îţi face bine dacă ai crampe la stomac. Pentru asta, bea câte trei căni cu ceai de coji de mere pe zi.

CITEŞTE ŞI: De ce ne face CEAPA să plângem? Explicaţia specialiștilor

Coji de nuci, pentru tratarea hipertensiunii

Unele pete ale pielii, herpesul și negii dispar dacă se freacă local cu suc proaspăt de coajă de nuci verzi. Se poate face o crestătură direct în nuca verde, iar sucul se aplică pe piele, acolo unde este cazul. Cam toate genurile de negi, petele închise și herpesurile sunt eliminate cu succes cu sucul proaspăt de coji de nuci verzi.

Atât nucile, cât și cojile de nuci verzi conțin un compus cristalin – acid elagic – care ajută semnificativ în tratamentul hipertensiunii, a cancerului epidermic și a paraliziei musculare provocată de șocuri electrice. Animalele de laborator care au fost hrănite cu acid elagic au prezentat cu până la 45% mai puține tumori sau o amânare a declanșării acestora cu până la 10 săptămâni.

Cojile de nucă, dacă sunt folosite pentru conținutul lor de acid elagic, se pun în apă clocotită și se fierb cam o oră. Decoctul obținut se îndulcește și se bea ca ceaiul.

Coji de portocală, contra problemelor de digestie

Dacă ai digestia lentă, pune o linguriţă de coajă de portocală pisată într-o cană cu apă fierbinte, lasă la infuzat un sfert de oră şi ia acest amestec după masa de prânz.

CITEŞTE ŞI: Unde se formează senzația de FOAME și cum o putem controla

Coaja de portocală te ajută şi să previi constipaţia. Fierbe cojile de la două portocale timp de o jumătate de oră şi aruncă apa. Apoi, fierbi din nou cojile într-un litru de apă, după care le scoţi şi le laşi la temperatura camerei până a doua zi, dimineaţa, când le iei pe stomacul gol.

Comentarii: