NUTRITIE

Unde se formează senzația de FOAME și cum o putem controla

Punctul central în care se declanşează foamea este creierul, unde sunt transmise toate informaţiile referitoare la nivelul de energie din corp. Aici sunt măsurate rezervele de energie din corp şi sunt reglate foamea şi saţietatea.

Ce se intampla cand apare foamea?

Carbohidratii, proteinele si grasimile din alimente sunt descompuse in zaharuri simple (cum este glucoza), aminoacizi si acizi grasi liberi. Aceste nutrimente intra in fluxul sanguin de unde sunt distribuite la oragane si tesuturi si folosite pentru energie.

Pe masura ce trece timpul dupa ultima masa, cantitatea acestor nutrimente din sange incepe sa scada, iar daca nivelele glicemiei sunt prea reduse, creierul percepe totul ca pe o situatie ce prejudiciaza viata (e dependent de glucoza pentru a functiona), notează  theconversation.com.

TRUCURI pentru a scăpa de senzația de foame

Cum să ALEGI cele mai sănătoase măsline?

De ce ai senzaţie de somn după ce mănânci: Specialiştii oferă răspunsul şi ne spun ce trebuie să nu facem

Prin urmare, puteti oberva concret aceasta dependenta, lucrurile marunte devenind extrem de dificile cand va este foame si scade nivelul de glucoza, fiind redusa concentrarea si aparand greseli banale; uneori si cuvintele devin confuze sau neclare.

Un alt aspect care este ingreunat implica relatiile sociale care sunt tensionate; desi va puteti abtine fata de persoane importante, presiunea este descatusata fata de prieteni si familie.

Foto: Pinterest.com

„Senzatia de foame apare dupa absorbtia completa a nutrientilor continuti intr-o masa (proteine, glucide, lipide). O masa necesita in medie 4 ore pentru absorbtie completa in functie de continutul acesteia. De exemplu, daca mancati un covrig sau o ciocolata, senzatia de foame va aparea la cel mult 2 ore dupa masa, datorita continutului in glucide cu absorbtie rapida.

In schimb, daca mancati omleta cu branza, salata de legume si paine integrala, senzatia de foame va aparea abia dupa 4-5 ore. La nivelul organismului, senzatia de foame apare ca urmare a scaderii zaharului din sange (glicemia) dupa absorbtia completa a tuturor nutrientilor. Glucoza este deosebit de importanta, in special pentru creier. Aceasta reprezinta combustibilul necesar unei bune functionari a organismului.

Se spune ca un adult sanatos poate rezista 7 saptamani fara hrana, 7 zile fara apa si 7 minute fara aer. Mecanismele de supravietuire ale corpului uman sunt deosebit de complexe” spune  Luisa Florea, nutritionist  si vicepresedintele Clubului Sportiv Sano Sport.

Sfatul nutriţionistului: Nu mânca niciodată aceste fructe dacă eşti la dietă

Greșeli făcute în dietă. VEZI ce NU trebuie să faci dacă vrei să slăbești

Ți se spune mereu să bei 2 litri de apă pe zi, dar ai idee DE CE?

Explicatia medicala

Cu exceptia modificarii concentratiei de glucoza, apare un raspuns in mecanismul de contrareglare al glucozei; cand glicemia scade pana la un anumit prag, creierul transmite instructiuni catre mai multe organe din corp pentru a sintetiza si elibera hormoni care cresc cantitatea de glucoza din sange.

Cei patru hormoni cu efect de contrareglare a glucozei sunt: hormonul de crestere ce provine de la glanda pituitara (in profunzimea creierului), glucagonul (pancreas), adrenalina si cortizolul (glandele adrenale), ultimii doi fiind eliberati in situatii de stres, nu doar la scaderea glicemiei.

Adrenalina este produsa ca raspuns la o senzatie de panica (vezi, auzi sau gandesti ceva ce iti ameninta siguranta), aparand strigatul de furie ca raspuns in fata unei alte persoane.

Foto: Twitter.com

Atat furia cat si foamea sunt controlate de gene comune, produsul unei asemenea gene fiind neuropeptida Y, o substanta naturala eliberata in creier cand apare foamea; ea stimuleaza hranirea vorace prin actionarea asupra a unei varietati de receptori din creier, inclusiv asupra celui denumit receptor Y1. In afara de controlul senzatiei de foame, neuropeptida Y si receptorul Y1 regleaza si furia sau agresiunea. Persoanele cu nivele mari ale neuropeptidei Y in lichidul cefalorahidian tind sa manifeste nivele mari de agresiune/impulsivitate.

Știi CÂND și CUM trebuie să bei apă pentru a ajunge la greutatea ideală?

Cele mai sănătoase părți ale legumelor și fructelor pe care le ARUNCI

„Scaderea glicemiei apare atunci cand o persoana este privata de ingestia de alimente timp de mai multe ore sau dupa absorbtia completa in urma unei mese. Printre simptomele hipoglicemiei usoare se numara greata, senzatia imperioasa de foame, iritabilitate, neliniste, tremuraturi. Hipoglicemia medie este insotita de schimbari ale dispozitiei, precum iritabilitatea, anxietatea, nelinistea, furia.

De asemenea, persoanele in cauza se pot confrunta cu tulburari de vedere, incapacitate de concentrare, dificultate de gandire, confuzie, limbaj incoerent. In cazurile severe, avem de-a face cu pierderea constientei, coma sau convulsii. In general, un individ sanatos nu prezinta simptome vizibile in hipoglicemia medie sau severa. In cazul in care recunoasteti unele dintre manifestarile mentionate mai sus, adresati-va medicului dvs” continua medicul.

Furia este fara indoiala un mecanism de supravietuire care a servit si oamenilor si animalelor: daca organismele infometate ar fi asteptat si le-ar fi lasat pe altele sa manance inaintea lor, specia lor s-ar fi stins. Nu trebuie sa uitam si de rolul factorilor psihosociali; de exemplu, cultura influenteaza daca exprimati agresiunea verbala in mod direct sau indirect.

Cele mai frecvente GREȘELI pe care le faci când gătești cu ulei de măsline

„Vă rup frunzele?” auziți când cumpărați ridichi. VEZI de ce ar trebui să spui NU

3 CONDIMENTE care STIMULEAZĂ DIGESTIA

 

Gestionarea senzatiei de foame

Prima solutie la indemana este desigur sa mancati ceva. Insa trebuie subliniat ca, desi tentatia este sa apelati la ciocolata sau chips-uri, alimentele junk food cresc nivelele de glucoza in mod exagerat si apoi le scad brusc, ramanand si mai infometati.

Optati prin urmare pentru alimente bogate in nutrimente, naturale, care va ajuta la potolirea foamei, fara exces de calorii. Este indicat sa mancati imediat cum simtiti foamea, daca este posibil.

Mănâci sănătos, dar îți este foame în permanență? Ferește-te de acest INGREDIENT!

Alimentele și condimentele care ne fac FERICIȚI

Daca nu se poate, este bine sa stiti ca in lipsa alimentelor corpul incepe sa descompuna propriile rezerve de grasime pentru a obtine energie, rezultand cetone; ele pot tine foamea sub control deoarece creierul le va folosi in locul glucozei. Si retineti ca situatiile delicate trebuie gestionate dupa ce mancati.

Comentarii: