REVIEW

NU vei mai putea conduce mașina dacă suferi de aceste boli. Nou proiect al Ministerului Sănătății

Foto: Pinterest.com

Persoanele care doresc obținerea permisului de conducere auto și care suferă de afecțiuni cardiovasculare sau diabet zaharat vor putea obține mai greu dreptul de a conduce un autovehicul, potrivit unui proiect de act normativ lansat recent în dezbatere publică de către Ministerul Sănătății.

Proiectul de ordin pentru modificarea şi completarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.162/2010 prevede modificarea condițiilor de sănătate pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a obține dreptul de a conduce un vehicul. Proiectul a fost lansat recent în dezbatere pe site-ul Ministerului Sănătății, iar pentru a se putea aplica, ordinul are nevoie de aprobarea ministrului și de publicare în Monitorul Oficial.

În esență, autoritățile vor detalia mult mai mult situațiile în care șoferii pot sau nu să obțină ori să-și reînnoiască permisul dacă au boli de inimă ori diabet.

Concret, proiectul prevede ca permisele de conducere auto să fie eliberate sau reînnoite persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare numai după ce afecțiunea în cauză a fost tratată și în baza unui aviz eliberat de un medic specializat în cardiologie. Dacă situația medicală o impune, solicitantul permisului auto poate fi nevoit să efectueze un control medical periodic, scrie avocatnet.ro.

CITEȘTE ȘI: 

Află cât de bun şofer eşti în funcţie de zodia ta

GREȘEALA clasică pe care o fac toți șoferii iarna

Controalele vizează afecțiuni cardiovasculare precum bradiaritmii (aritmie cu frecvență cardiacă redusă – n. red.) sau tahiaritmii (aritmie cu frecvență cardiacă mare) cu simptome de angină, implantare sau înlocuire a unui stimulator cardiac sau a unui defibrilator, pierdere trecătoare a stării de conștiență, operație de bypass coronarian etc.

Și persoanele care doresc eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere și suferă de diabet vor fi nevoite să anexeze solicitării un aviz medical diabetologic și să efectueze controale medicale periodice care să garanteze că pot conduce un autovehicul în siguranță.

CITEȘTE ȘI: 

Modificări de LEGE! Ce riscă şoferii care îi ŞICANEAZĂ pe alţi participanţi la trafic

Avertisment pentru şoferi: În cât timp se elimină alcoolul din organism

Proiectul legislativ și lista completă a afecțiunilor vizate de aceste modificări pot fi găsite și descărcate de AICI.

Atenţie! Prevederile proiectului legislativ NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie aprobat de către ministrul sănătății şi publicat în Monitorul Oficial.

Comentarii: