SANATATE

Vitamina care poate preveni diabetul: Descoperirea făcută de cercetătorii canadieni

Foto: Pinterest.com

Vitamina care poate preveni diabetul: Descoperirea făcută de cercetătorii canadieni. Oamenii de știință canadieni au identificat un nou rol al vitaminei K și al gamma-carboxilării în celulele beta și potențialul lor de a proteja împotriva diabetului, informează ediția electronică „Medical Express”.

Descoperirea făcută de cercetătorii de la Universitatea din Montreal, Canada și de la Institutul de Cercetări Clinice din Montreal reprezintă un progres în înțelegerea mecanismelor care duc la apariția diabetului, boală care afectează una din unsprezece persoane de pe planetă și pentru care nu există tratament, notează publicația.

CITEȘTE ȘI: Un medic a dezvăluit cu ce apă ar trebui să se spele diabeticii

Studiul, publicat în Cell Reports, explică modul în care vitamina K ajută la prevenirea diabetului și ar putea duce la noi terapii pentru diabetul de tip 2.

Vitamina care poate preveni diabetul

Vitamina K este cunoscută pentru rolul său în coagularea sângelui, în special în gamma-carboxilarea. Timp de mai mulți ani, oamenii de știință au presupus că vitamina K și gamma-carboxilarea au și alte funcții.

Mai multe studii anterioare au sugerat o legătură între un aport redus de vitamina K și un risc crescut de diabet. Cu toate acestea, până în prezent, mecanismele biologice prin care vitamina K protejează împotriva diabetului au rămas necunoscute.

În studiul lor, echipa condusă de Mathieu Feron a descoperit că enzimele implicate în gamma-carboxilarea și, prin urmare, în utilizarea vitaminei K, sunt prezente în cantități mari în celulele beta pancreatice, care produc insulina ce controlează nivelul de zahăr din sânge.

„Se știe că diabetul este cauzat de o reducere a numărului de celule beta sau a capacității acestora de a produce suficientă insulină, iar acest lucru explică interesul nostru pentru această descoperire”, a declarat Ferron.

CITEȘTE ȘI: Un nou efect secundar al diabetului descoperit de oamenii de știință: Cum îți mai este afectată sănătatea

„Am reușit să identificăm o nouă proteină gamma-carboxilată numită ERGP”, a adăugat Julie Lacombe din laboratorul lui Feron. „Cercetările noastre arată că această proteină joacă un rol important în menținerea nivelurilor fiziologice de calciu în celulele beta pentru a preveni perturbările în secreția de insulină. Am demonstrat că vitamina K, prin intermediul gamma-carboxilării, are un rol important în îndeplinirea funcțiilor ERGP” , a spus ea.

O nouă proteină dependentă de vitamina K a fost identificată pentru prima dată în ultimii 15 ani, deschizând un nou domeniu de cercetare în acest domeniu.

Comentarii: