SANATATE

Te mănâncă pielea, dar nu ai erupții cutanate: Oamenii de știință au dezvăluit ce boală transmite acest lucru

Foto: Pinterest.com

Vă plângeți de mâncărimi ale pielii care se agravează în anumite momente ale zilei? Motivul pentru aceasta poate fi o anumită boală.

Mâncărimea pe piele – ce boală indică?

Mâncărimile care se datorează unei boli de ficat afectează, de obicei, tălpile picioarelor și palmele mâinilor. Apare pe tot parcursul zilei, dar intensitatea sa crește înainte de a merge la culcare, seara.

Celulele keratinocite, care se găsesc la suprafața pielii, pot fi principalii provocatori ai acestei probleme. Acestea sunt concluziile oamenilor de știință publicate în revista Gastroenterology.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care sunt mai toxice pentru ficat decât alcoolul

Oamenii de știință precizează că nu orice mâncărime a pielii poate fi provocată de o boală de ficat. În acest caz, mâncărimea apare fără erupție cutanată. Dacă este asociată cu o erupție cutanată sau cu leziuni, cauza trebuie căutată la un alt provocator.

În cazul în care mâncărimea pielii semnalează o boală hepatică, pot apărea și alte simptome, cum ar fi umflarea abdominală, venele în formă de păianjen sau îngălbenirea pielii. În prezența lor, este necesar să se consulte un medic.

CITEȘTE ȘI: Condimentul care previne cancerul de colon și protejează plămânii și ficatul de toxine

Cei care prezintă cel mai mare risc sunt fumătorii, persoanele de peste 50 de ani, cei cu obezitate, diabet de tip 2, sindromul ovarelor polichistice, glanda tiroidă bolnavă, hipertensiune și colesterol ridicat.

Comentarii: