SANATATE

Alimentele care NU trebuie consumate în exces: Pot cauza boli GRAVE

Avertisment extrem de dur al medicilor. Trei alimente extrem de periculoase nu trebuie consumate în exces. Pot cauza boli extrem de grave.

 

Pâine albă, paste şi cartofi pe săturate – asta primesc la fiecare masă cei mici, potrivit unui studiu realizat de Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi a Copilului.

 

Explicaţia este, fără îndoială, legată de bani. Pâinea albă are un preţ mai mic faţă de cea integrală. Medicii atrag însă atenţia. Consumate în exces, duc la apariţia unor boli grave, iar efectele nu se văd imediat, ci în timp.

Aşa arată masa unui copil în România. Cartofi prăjiţi cu pâine sau ciorbă de cartofi cu pâine. Pe scurt, multă pâine. Iar majoritatea românilor o aleg pe cea albă. Explicaţia este una simplă. O pâine făcută din făină albă costă aproximativ 1 leu.

Pâinea albă este mai ieftină, dar puţini oameni ştiu că este mai bogată în aditivi şi amelioratori pe care producătorii îi adaugă în făină tocmai ca aluatul să dospească mai repede. Rezultatul? O pâine pufoasă, dar nesănătoasă.

Ce trebuie sa stii despre TOALETA NOU NĂSCUTULUI

Cum să-l înveți pe cel mic să facă la oliță în 3 zile

Ingredientul din PUFULEȚI despre care nimeni nu vorbeşte

Ca să înţelegeţi mai bine trebuie să ştiţi care este procesul prin care bobul de grâu este transformat în făină albă. „Făina albă este făina integrală minus tărâţă, minus coaja bobului, deci din făina albă rămâne amidonul, centrul bobului de grâu şi cam asta este tot. Este foarte săracă în vitamine, nutrienţi, pentru că bobul de grâu ce are important are în coajă”, spune Corina Munteanu, manager calitate şi produs brutărie artizanală, conform Digi 24.

MITURI despre nutriție DEMONTATE de specialiști

Cum să-ți îngrijești părul în timpul SARCINII

Îți lași bebelușul să se joace pe smartphone sau tabletă? Iată CE se poate ÎNTÂMPLA

Făina albă se adaugă în compoziţia celor mai multe produse de patiserie, cum sunt şi covrigii, de exemplu. Din lipsă de timp, dar şi de educaţie alimentară, mulţi părinţi le dau copiilor încă de la prima oră astfel de alimente. Din meniu nu lipsesc nici pastele. Medicii atrag însă atenţia la modul de preparare al alimentelor, dar şi la combinaţiile care ajung în farfuriile celor mici. „Combinaţia cartofi cu pâine chiar şi paste cu pâine. Pâinea se potriveşte dimineaţa şi de preferat este să se aleagă integrală. Pastele, cartofii se potrivesc la masa de prânz şi nu seara. Până la urmă nu pastele şi pâinea sunt o problemă, ci în ce înmuiem pâinea, cu ce combinăm pastele. Pentru că sigur poate nu toată lumea tolerează gustul de paste integrale, poate nu toată lumea tolerează pâinea integrală”, avertizează Dr. Laura Ene, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Cum purtăm DUNGULIȚELE în 2017

Machiajul pentru TENUL MATUR

TRENDS 2017 / Modele de ochelari de vedere pentru EL

„Copiii pot fi învăţaţi că aceste alimente sunt sănătoase numai în momentul în care sunt consumate corect şi să apelăm la alte metode de gătit: copt fiert şi să fie o metodă de implementat pentru mâncarea de zi cu zi”, anunţă Dr. Simona Carniciu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.

În caz contrar, aceste produse aduc calorii din belşug, iar conţinutul lor în vitamine şi minerale este…zero. Cu alte cuvinte, conţin calorii goale care nu hrănesc organismul. Dimpotrivă. „Alimentaţia nesănătoasă formată mai ales din carbohidraţi cu indice glicemic crescut cum este pâinea albă, cartoful preparat prin prăjire cum sunt pastele albe – astea nu aduc decât calorii în plus fără nutrienţi. Plusul de calorii pe care îl mănâncă un copil într-o zi fără să îl consume pentru că nu se mişcă, nu face activitate fizică”, mai spune Dr. Laura Ene, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Obiceiuri alimentare pe care trebuie să le introduci în BUCĂTĂRIA ta

Antidoturi naturale pentru dezechilibrele hormonale

5 BĂUTURI digestive pe care trebuie să le servești după o masa copioasă

Iar consumul excesiv de produse făcute din făină albă nu se vede imediat, ci în timp, spun medicii. „Atunci când vine vorba de copii copiii trebuuie să crească pe înălţime e de preferat şi nu pe lăţime. Aproape jumătate din copiii de vârstă şcolară în acest moment sunt supraponderali şi obezi. Aşa apare sindromul metabolic chiar şi la copii. A început să apară caz de diabet al adultului la copii – şi totul are legătură cu calitatea mâncării, cu procesarea alimentelor”, anunţă Dr. Laura Ene, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Produsele de panificaţie trebuie să conţină numai patru ingrediente: făină, apă, drojdie şi sare pentru a ne hrăni.

Comentarii: