FRUMUSETE

ATENȚIE! Imunitatea scăzută favorizează ciuperca piciorului. Cum procedăm vara

Foto: Pinterest.com

Un duș făcut fără a avea papuci din plastic după ce ai mers la bazin te poate pricopsi cu o ciupercă de piele pe cât de neplăcută, pe atât de dificil de tratat. Căldura și umezeala sunt medii ideale pentru dezvoltarea infecțiilor cu fungi, astfel că statul încălțat timp îndelungat, folosirea șosetelor din material sintetic sau împrumutarea lucrurilor personale ale altcuiva pot fi tot atâtea cauze ale apariției acestei boli de piele.

Dermatologii susțin că afecțiunea este provocată în 60% din cazuri de ciuperca numită Tricophyton rubrum (un tip de fungi care infectează și unghiile), Tricophyton mentagrophytes interdigitale (stabilită între degete) și Epidermophyton floccosum (determină căderea părului din zona afectată). „Organismul vine în contact cu ciuperca și se infectează. Aceasta începe să crească la nivelul pielii, în stratul cutanat superior sau pe suprafața acestuia”, explică Corina Zigu, medic dermatolog.

Vârstnicii, mai vulnerabili

Potrivit acesteia, cu toate că ciuperca piciorului este foarte contagioasă, nu toate persoanele se infectează.

CITEȘTE ȘI: Leguma uitată a românilor! Francezii caută această delicatesă prin fermele noastre și o EXPORTĂ pe bani grei

„Unele persoane sunt mai susceptibile decât altele. Riscul crește odată cu vârsta. Momentan, nu se cunoaște motivul pentru care unii sunt mai sensibili decât alții la infecțiile cu ciuperci ale pielii, însă odată contractată infecția crește riscul de a face boala și a doua oară”, mai adaugă dr. Corina Zigu, potrivit doctorulzilei.ro. Mai mult decât atât, avertizează medicul, cei care vin în contact cu ciuperca piciorului și nu o fac o pot răspândi însă altor persoane care se pot infecta.

Fisuri și descuamări ale pielii

Cele mai frecvente simptome ale infecției cu fungi sunt descuamarea pielii, fisurile, înroșirea, apariția de vezicule cu lichid, mâncărimea și senzația de arsură la nivelul piciorului. De cele mai multe ori, ciuperca piciorului este însoțită și de un miros neplăcut (semn al infecției bacteriene asociate), locul predilect de apariție fiind între ultimele două degete.

CITEȘTE ȘI: De ce TREBUIE să-ţi încarci telefonul când bateria ajunge la 50%

„Un alt tip de infecție cu fungi este cea care evoluează spre îngroșarea pielii de pe călcâie și talpă. Acest tip poate cuprinde și unghia. Forma veziculară este cea mai rară. Inițial, pot apărea vezicule la nivelul tălpii, apoi între degete”, detaliază dr. Zigu.

Cum se tratează naturist și alopat

Tratamentul depinde de severitatea infecției și de forma clinică și trebuie stabilit exclusiv de medicul dermatolog. Cremele, unguentele și picăturile, ca și antifungicele orale trebuie luate doar la indicația medicului, iar tratamentul poate fi administrat acasă.

Dermatologii avertizează că și în cazul unei infecții bine tratate, recidiva este foarte frecventă, astfel că boala dispare doar după tratamente repetate asociate cu respectarea unor reguli stricte de igienă. „Ciuperca piciorului poate fi prevenită prin păstrarea pielii curată și uscată. Recurența infecției fungice poate fi tratată cu pudră de talc și vată în vederea menținerii picioarelor uscate și a respirației pielii”, conchide dr. Zigu.

CITEȘTE ȘI: Îți este sete în exces? Iată ce boli poți avea

Anumite plante, precum usturoiul consumat frecvent și în cantități mari, pot preveni și trata ciuperca piciorului datorită compușilor antifungici pe care îi conține.

Sfaturi pentru evitarea contaminării

  • Păstrați pielea curată și uscată;
  • Uscați bine spațiile dintre degete după baie sau duș;
  • Folosiți papuci și sandale la piscină și la dușurile publice;
  • Spălați hainele în apă fierbinte și înălbitor pentru a crește șansele de distrugere a ciupercilor;
  • Folosiți doar încălțăminte din materiale naturale și lăsaț-o la aerisit 24 de ore înainte de a o încălța iar;
  • Folosiți șosete din bumbac care absorb transpirația.

Comentarii: