SANATATE

Caii, prieteni, dar și medicament pentru copiii speciali. Cum îi ajută hipoterapia

Îi iubim, îi admirăm și dintotdeauna ne-au fost de mare ajutor. Se spune despre cai, animale puternice și maiestuoase, că au ajutat la schimbarea cursului istorie și auzim din ce în ce mai des că aceste creaturi extraordinare fac adevărate miracole în tratarea diferitelor afecțiuni.

Despre echitația terapeutică s-a vorbit încă din antichitate, când Hipocrat a lăudat ritmul binefăcător al calului asupra călărețului bolnav. Medicina umană păstrează o serie de documente, care certifică faptul că o metodă de refacere a persoanelor cu probleme motorii sau de natură psihică este călăria.

 

Citește și: Avertisment pentru părinţi: Plante INTERZISE în casă dacă ai copil mic

 

Cine poate apela la hipoterapie

Acest tip de terapie se adresează persoanelor cu întârzieri în dezvoltare, copiilor cu autism, ADHD, paralizii cerebrale, probleme de comportament, fobii, anxietăți, probleme relaționale, epilepsii, Sindrom Down, sindroame degenerative, afecțiuni ale coloanei, etc. Practic, aproape tuturor persoanelor care au nevoie de terapie.

Dar, mare atenție, chiar și pentru aceste categorii există contraindicații. Doar un terapeut poate spune cu certitudine dacă e indicat să se înceapă hipoterapia și cum, după niște evaluări complete.

Nu este suficient să citiți pe Internet, să vedeți la un prieten sau să auziți că a fost bine pentru x sau pentru y. E bine de știut că ceea ce funcționează la unii poate fi extrem de dăunător pentru alții, de aceea treceți mai întâi pe la medic, în drum spre centrele de echitație specializate în așa ceva.

 

Legătura cal-călăreț, beneficii uimitoare

Înainte de orice, între cal și călăreț se creează o puternică legătură de tip emoțional, iar bonusul este reprezentat de multiple experiențe senzoriale. Beneficiile în zona echilibrului – funcţie dinamică – sunt spectaculoase:  modifică vizibil propria percepție corporală și contribuie la îmbunătățirea timpului de reflex, susțin specialiștii.

”Mişcarea calului  obligă copilul să apeleze numai la propriile instincte, la echilibrul natural al corpului şi astfel se reduc problemele de mişcare, iar comportamentul  său devine mai calm şi mult mai hotărât. Activitățile asistate de cal cer un contact psihic permanent cu animalul.”, explică psihologul Anca Bîlbă într-un interviu pentru Equitana.

Echitația ca terapie oferă celor care apelează și sunt îndrumați corect beneficii enorme. Îmbunătățesc coordonarea şi echilibrul, care sunt componente de baza ale psihomotricităţii, se stimulează mobilitatea articulaţiilor, apetitul, digestia și circulaţia sângelui. De asemenea ajută la menținerea contactului în cazul copiilor cu dizabilități psihice, orientarea spațială, se îmbunătățește flexibilitatea, forţa şi coordonarea mişcărilor, se ameliorează funcțiile cardio-respiratorii.

 

Citește și: Avertisment către părinţi: La ce vârstă pot avea copiii smartphone şi conturi pe Facebook, Twitter sau Instagram

 

Tratamentul ca o joacă

În tot acest proces de reeducare, copiii au impresia că fac călărie de plăcere și că nu este vorba despre un tratament. O joacă plăcută, dar incredibil de eficientă, desigur, cu ajutorul unui personal care cunoaște în profunzime calul și obiceiurile lui.

De exemplu, în cartea lui, Felix Țopescu descrie un astfel de moment. Într-un manej, copiii încalecă pe cai mai mici sau pe ponei, pe șei obișnuite sau direct pe spinarea calului, ca să se producă o decontractare a grupurilor musculare.

Pentru început, calul este purtat la coardă de un instructor specializat în hipoterapie, iar micilor călăreți li se protejează capul cu o caschetă. De regulă, mai scrie în cartea ”Afecțiuni reciproce” că ședintele se fac de două ori pe săptămână și nu se lungesc mai mult de 20-30 de minute, ca să nu-i obosească pe pacienți.

 

Miracolele hipoterapiei

Cel mai elocvent exemplu este acela al lui Linselott Linsenhorff. În tinerețe, germanca a avut de suportat o paralizie a picioarelor, dar după un indelungat tratament prin călărie, nu doar că a reușit să se vindece.

În 1972, la Olimpiada de la Munchen, Linselott a devenit campioană după ce a cucerir medalia de aur la dresaj. A obținut apoi alte 6 medalii de aur la campionatele europene și mondiale de echitație.

Comentarii: