LIFESTYLE

Care va fi soarta sculpturii „Cumințenia Pământului”

Sculptura „Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi va fi expusă la Muzeul Naţional de Artă al României din 30 mai, a anunţat luni Dragoş Neamu, directorul Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, într-o conferinţă.

Lucrarea „Cuminţenia Pământului” se află la Muzeul Naţional de Artă al României, nefiind expusă. MNAR a prelungit contractul de comodat, semnat iniţial pentru şase luni, pentru opera lui Brâncuşi până la finalul acestui an.

Pe 31 octombrie 2016, ca urmare a deciziei Ministerului Culturii, Muzeul Naţional de Artă al României a transferat la sediul său lucrarea „Cuminţenia Pământului” de Constantin Brâncuşi. Drept urmare, expunerea lucrărilor marelui sculptor din sala omonimă a Galeriei de Artă Românească Modernă va fi reconfigurată, adăugându-i-se un conţinut informaţional şi educativ specific, anunţa MNAR, potrivit digi24.ro

Astfel, va fi accentuată semnificaţia etapelor din creaţia sculptorului Constantin Brâncuşi reflectate de lucrările aflate în colecţia muzeului, între care „Rugăciunea”, „Scaun”, „Danaida”, „Somnul”, „Supliciu” şi „Prometeu”. Întreaga expunere în Galeria de Artă Românească Modernă va fi reconfigurată.

Cum ar arăta Carla’s Dreams în realitate. Solistul şi-ar fi respectat promisiunea de a-şi arăta faţa

Care sunt cele mai bune alimente pentru a scăpa RAPID de celulită

SECRETELE din prânzul francezilor

 

Lucrarea „Cuminţenia Pământului” a fost realizată în 1907 şi expusă pentru prima dată la Bucureşti în 1910. În 1911, Constantin Brâncuşi a vândut sculptura „Cuminţenia Pământului” inginerului Gheorghe Romaşcu. În 1957, regimul comunist de la Bucureşti i-a confiscat abuziv lucrarea şi, astfel, ea a fost expusă, pentru următoarele decenii, la Muzeul Naţional de Artă al României. În 2012, moştenitorii lui Gheorghe Romaşcu au primit înapoi sculptura, în urma unui proces de retrocedare.

Sculptura „Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi, a fost evaluată, în septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.

Proprietarii sculpturii „Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat, în martie 2016, suma 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.

 

Care este adevărul din spatele deceselor celor 25 de copii depistați cu RUJEOLĂ. Explicațiile specialiștilor

La ce este bună ASPIRINA în afară de răceală

ATENȚIE la lămâile din supermarket! Pot fi periculoase pentru sănătate

Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională „Brâncuşi e al meu”, menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii „Cuminţenia Pământului”, iar suma strânsă până pe 30 septembrie, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, a fost de 1.163.032 de euro.

Sculptura „Cuminţenia Pământului” a fost expusă la MNAR până în noiembrie 2012, când a fost mutată de la Muzeul Cotroceni. Ea s-a aflat expusă la Muzeul Băncii Naţionale din iunie până pe 31 octombrie.

Știai ASTA despre clătite? Ce NU trebuie să faci când le prepari

Cele mai tari COMBINAȚII de costume de baie din 2017

Cel mai mare duşman al dietei: Cafeaua şi laptele la micul dejun

Bogdan Grabowski, avocatul proprietarilor sculpturii „Cuminţenia Pământului”, a declarat în martie 2017 pentru Agenţia de presă News.ro că proprietarii aşteaptă un răspuns în scris din partea guvernului Grindeanu, pentru ca procedura să fie finalizată şi pentru a putea fi organizată o licitaţie.

Comentarii: