RELATII

Cât de important este să dormi lângă persoana iubită

Foto: Pinterest.com

Cuplurile care dorm în același pat pot trăi mai mult și pot avea o stare generală de sănătate mai bună decât persoanele care dorm singure. Iată cât de mult contează să dormi lângă persoana iubită:

De ce este atât de important să dormi lângă persoana iubită?

Unii cercetători cred că, în ciuda întreruperilor care apar atunci când împarți patul cu o altă persoană, dormitul cu un partener poate fi un factor major pentru explicarea motivului pentru care persoanele implicate în relații apropiate tind să aibă o sănătate mai bună și să trăiască mai mult.

CITEȘTE ȘI: Cea mai apreciată reclamă care TE MOTIVEAZĂ să slăbeşti /VIDEO

Beneficiile psihologice pe care le putem avea datorită acestei apropieri din timpul somnului sunt mai importante decât costurile obiective ale dormitului cu un partener. Într-un studiu realizat în 2009, cercetătorii au descoperit că femeile aflate în relații stabile și de durată adorm mai repede și se trezesc de mai puține ori în timpul nopții decât femeile singure în timpul perioadei de 10 ani a studiului. Femeile se bucură de prezența masculină la nivel psihologic, chiar dacă le costă minute sau chiar ore de somn.

O explicație sugerează că dormitul împreună poate duce la scăderea nivelului cortizolului, care este hormonul stresului, prin promovarea sentimentelor de siguranță și securitate. Dormitul împreună poate, de asemenea, să reducă nivelul de citokine din organism, care sunt implicate în inflamație și durere. O altă ipoteză explică faptul că apropierea fizică dă naștere oxitocinei, așa-numitul hormon al dragostei, cunoscut pentru faptul că ameliorează anxietatea. Oxitocina este produsă în aceeași parte a creierului responsabilă și pentru ciclul somn-trezire.

CITEȘTE ȘI: Lucrurile care SE SCHIMBĂ după căsnicie

Dormitul împreună pare ca un medicament miraculos, care ameliorează durerea și stresul. În plus, atunci când ești bine la nivel mental, poți scădea riscul de a dezvolta boli de inimă, cancer și alte boli grave cronice.

Mai vrei încă un motiv pentru a dormi cu persoana iubită?

Experții spun că dormitul împreună poate contribui chiar și la menținerea temperaturii corpului pe tot parcursul nopții, ceea ce înseamnă că vei avea parte de o odihnă mai bună. Pe măsură ce adormi, temperatura corpului începe să scadă. Acest lucru este perfect pentru cele mai multe nopți, dar dacă se face prea frig, temperatura scăzută poate afecta somnul. Când corpul tău simte că are o temperatură prea scăzută, căldura persoanei care doarme lângă tine ți-ar putea ajuta corpul să revină la temperatura ideală.

CITEȘTE ȘI: Ești dezordonat? Excelent! Iată care sunt BENEFICIILE pentru sănătatea ta

Decizia de a dormi separat face mai dificilă rezolvarea oricăror probleme între parteneri și poate duce la apariția daunelor la baza relației. Dacă vreți să vă consolidați relația și să profitați de beneficiile de sănătate ale dormitului împreună, știi ce trebuie să faceți sau să faceți în continuare.

Comentarii: