REVIEW

Cât de toxici pot fi cozonacii din magazine! Copiii sunt cei mai expuși

Foto: Pinterest.com

In brutariile traditionale si acasa, nu avem dubii cum se face cozonacul: amestecam faina cu lapte si oua proaspete, punem zahar, cacao si nuci dupa gust. Aluatul se framanta, se odihneste si prinde apoi viata, toropit la cuptor.

CITEȘTE ȘI: De ce vinul alb este MAI IEFTIN decât cel roșu?

La fel de bine se prezinta insa si cand e facut in comert. Diferenta este ca suntem pacaliti de lecitina, praf de oua, arome de vanilie, sare de lamaie – esteri, mono-esteri si gliceride. Produsul final miroase bine si are gust bun. Cat de recomandat este pentru consum? Facem imediat comparatia nutritionala!

Un cozonac proaspat, frumos colorat in galben. Il luati de la supermarket…. Galbenul se numeste tratrazina sau E 102. E cel mai toxic dintre toti aditivii de piata. Pe cei mici in special e recomandat sa ii feriti de expuneri. In copilarie, acest agresor perturba sistemul imun, deoarece cei mici nu au sistemele enzimatice suficient dezvoltate, astfel ca este si mai toxic.

CITEȘTE ȘI: Trucuri in bucătărie: În ce mâncăruri să foloseşti şofranul, nucşoara, scorţişoara şi cuişoarele

In mod normal, ouale au rolul de ingredient si contribuie la gust. Cel mai important rol al oualelor este acela de a fi fi sursa de lecitina. Lecitina leaga toate ingredientele. O gasim, in mod natural, in galbenus. O fabrica sintetic toata industria alimentara si o numeste emulgator. Alaturi de ea, gasim inca 7 clase de emulgatori. Toate se gasesc in… cozonac. Ei prelungesc durata la raft a produsului.

Foto: Pinterest.com

Un an frumos ambalat tine un cozonac pe care il luati acum din supermarket. Mizam si zaharuri. Zaharul atrage apa si cristalizeaza, asa ca prajiturile industriale vin cu un amestec de siropuri din fructoza, glucoza, amidon. Efectul lor asupra pancreasului e acelasi. Il forteaza. Totusi, sunt zaharuri naturale. In umplutura insa puteti gasi indulcitori: zaharina, acesulfam, aspartam, ciclamat, sucraloza. Creierul simte dulce, pancreasul nu. E stimulat degeaba si astel se inflameaza. Zaharul e deci mai putin periculos decât…. indulcitorii.

CITEȘTE ȘI: Nu ai idei de cadouri pentru Crăciun? Tradiția islandeză care te scoate din impas

Multi dintre acesti aditivi au potential toxic ridicat. Cu toate acestea, intr-un produs, fiecare aditiv e in doze de 100 de ori mai mici decât doza toxica. Dar nu va calculeaza nimeni citi aditivi luati intr-o zi de sarbatoare. Din tot ce mincati.

Prin urmare, nu uitati! Un cozonac ca la mama acasa contine faina – creste inclusiv cu faina integrala – maia, lapte, galbenus de ou, zahar, nuca si ceva cacao. Dureaza mult si costa la fel. Iar termenul de valabilitate  este de doar 3 zile!

Comentarii: