SANATATE

Ce boli va avea copilul dacă fumezi în timpul sarcinii: E foarte GRAV

Foto: Pinterest.com

Avertisment fără precedent al specialiştilor. Fumatul în timpul sarcinii e extrem de dăunător pentru cei mici. Femeile care obișnuiesc să fumeze în timpul sarcinii sau care dau naștere la copii care au o greutate sub cea considerată normală au un risc mai ridicat ca aceștia să dezvolte un anumit tip de leziune a retinei, conform unui studiu realizat recent în Danemarca, citat de Reuters.

Oamenii de știință danezi și-au concentrat atenția asupra grosimii stratului de fibre ale nervului optic, responsabile de transmiterea de informații vizuale de la ochi la creier. Atunci când acest strat este prea subțire, persoanele afectate ar putea manifesta un risc mai mare de deficiențe de vedere și glaucom, o boală a ochiului ce poate duce la orbire.

De ce NU este bine să mimezi orgasmul

Care este SECRETUL unei vieți sexuale împlinite

Studii realizate anterior au asociat fumatul în timpul sarcinii cu riscul de aducere pe lume a unor copii subponderali, notează cercetătorii în jurnalul „JAMA Ophthalmology”. Din cauza că greutatea scăzută la naștere este asociată și cu subțierea stratului de fibre ale nervului optic, fumatul ar putea avea un efect direct și indirect asupra nervului optic și al conexiunilor acestora că retina, subliniază oamenii de știiință.

În cadrului studiului actual, cercetătorii au examinat informații obținute în urma investigațiilor oftalmologice realizate pe 1.323 de copii cu vârste cuprinse între 11 și 12 ani și au descoperit că atât fumatul cât și greutatea scăzută la naștere sunt asociate în mod independent cu subțierea stratului de fibre ale nervului optic. ”Fumatul pentru o perioadă relativă scurtă în timpul sarcinii poate avea consecințe pe toată durata vieții fetusului expus”, susține dr. Christopher Kai-Shun Leung, cercetător în cadrul Universității Hong Kong, autor al unui editorial ce însoțește studiul.

SURPRINZĂTOR! Cât trebuie să dureze o partidă de sex. Te încadrezi?

Ce fantezie romantică are, în funcţie de zodia sub care s-a născut

Cum readuci pasiunea în cuplu și după ce ai copii

80% dintre mamele cuprinse în această cercetare nu erau fumătoare. Alte 2% au încetat acest obicei în timpul sarcinii, iar 18% au continuată să fumeze pe durata perioadei în care au fost gravide. Circa 4% dintre copii s-au născut cu greutate sub cea considerată normală, conform Agerpres.

Care sunt locurile în care femeilor le place să fie atinse și pe care bărbații le neglijează întotdeauna

Care este numărul perfect de parteneri sexuali?

Testele oftalmologice efectuate pe toți copiii au relevat faptul că aceștia aveau o grosime a fibrelor nervului optic de 104 micrometri. La copiii ale căror mame au fumat în timpul sarcinii această valoare era în general cu 5,7 micrometri mai mică decât la cei ai căror mame nu au fumat cât timp au fost gravide. La copiii subponderali la naștere, grosimea medie a fibrelor nervului optic a fost cu 3,5 micrometri mai redusă decât a copiilor care au venit pe lume având o greutate normală.

Comentarii: