SANATATE

Cum poți intra în remisie dacă ai diabet de tip 2 – Regimul care îți reglează și tensiunea arterială

Foto: Pinterest.com

Dieta pentru diabetul de tip 2 poate avea și alte efecte benefice. Cercetările științifice arată că dacă pacienții supraponderali cu diabet de tip 2 scad în greutate, mulți își pot controla în mod eficient tensiunea arterială și pot opri sau reduce medicația antihipertensivă.

Un program de gestionare a greutății, dezvoltat de cercetătorii de la Universitățile din Glasgow și Newcastle pentru testul clinic DIabetes REmission (DIRECT), s-a dovedit eficient în scăderea tensiunii arteriale și în reducerea necesității de medicamente antihipertensive, precum și în susținerea remisiunii diabetului de tip 2, scrie doc.ro.

O dietă pentru diabet, utilă și în hipertensiune

Programul implică o perioadă inițială de 12 săptămâni în care pacienții urmează o dietă completă din punct de vedere nutrițional alcătuită din supe și shake-uri cu conținut scăzut de calorii care induce pierderea în greutate de peste 15 kg dacă este urmată pe deplin. Diabetul și medicamentele pentru tensiunea arterială au fost oprite la început și au fost reluate doar dacă glicemia sau tensiunea arterială a unor participanți la studiu a crescut.

După faza de scădere în greutate, participanții sunt sprijiniți de specialiști în alegerea alimentelor cu înțelepciune pentru a reuși să se mențină la greutatea obținută. Menținerea pierderii în greutate de 15 kg de-a lungul programului a făcut ca 8 din 10 persoane să scape de diabetul de tip 2 și să nu mai aibă nevoie de medicamente pentru diabet timp de cel puțin 2 ani.

CITEȘTE ȘI: Risc de diabet: Vitamina care reglează glicemia NU trebuie să îți lipsească din corp

Tensiunea arterială scade pe măsură ce slăbești

Acest studiu, publicat în Diabetologia, jurnalul Asociației Europene pentru Studiul Diabetului, a analizat 143 de persoane care au început programul de dietă. Mai mult de jumătate dintre ele, adică 78 de persoane se aflau la începutul studiului în tratament pentru tensiunea arterială crescută, 44 dintre ele având în schema de tratament două sau mai multe medicamente.

Cercetătorii au observat că, în general, tensiunea arterială medie a scăzut constant pe măsură ce participanții la studiu au pierdut în greutate. De asemenea, tensiunea arterială a rămas mai mică după terminarea acestei perioade de dietă, apoi și la verificarea de 12 și la cea de 24 de luni.

Pentru cei care nu au fost tratați anterior pentru hipertensiune arterială, tensiunea arterială a scăzut brusc din prima săptămână. Chiar și celor care au oprit tratamentul cu medicamente pentru tensiune arterială le-au scăzut, însă mai încet.

Puțin peste un sfert dintre participanți (28%) au avut nevoie să reintroducă administrarea unei tabletă pentru tensiunea arterială în timpul perioadei de dietă. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că aceeași proporție de participanți (28%) au reușit să nu mai aibă nevoie de medicamente timp de cel puțin doi ani.

Potrivit autorilor studiului, prin acest demers s-a dorit evaluarea siguranței și eficacității opririi tratamentului medicamentos pentru tensiunea arterială atunci când s-a început programul special conceput pentru scăderea în greutate pentru diabetul de tip 2.

Rezultatele i-au mulțumit pe cercetători; aceștia spun că studiul arată că, pe lângă posibila remisie a diabetului de tip 2, există și alte beneficii foarte importante pentru sănătate. Pierderea în greutate este un tratament foarte eficient pentru hipertensiune și riscurile grave pe care această problemă le are pentru sănătate.

Excesul de greutate este principala cauză a diabetului, spun oamenii de știință, iar pierderea în greutate poate duce atât la remisia diabetului, cât și la a hipertensiunii. S-a dovedit că oprirea medicamentelor pentru tensiunea arterială este sigură, cu condiția ca oamenii să piardă semnificativ în greutate și tensiunea arterială să fie verificată în mod regulat la medic, în cazul în care va fi nevoie ca tabletele să fie reintroduse.

Menținerea unei greutăți optime duce la a lua mai puține pastile

Studiul evidențiază în continuare legăturile dintre alimentație, greutate, diabetul de tip 2 și hipertensiunea arterială și cât de important este sprijinul pe termen lung al medicilor și nutriționiștilor acreditați pentru menținerea pierderii în greutate după ce o persoană a slăbit semnificativ.

Pacienților nu le place să ia multe pastile, așa că e impprtant ca medicii să le explice că ajungerea la o greutate normală și menținerea acestei greutăți îi poate ajuta să ia mai puține medicamente. Studiul a arătat clar că atunci când persoanele obeze și supraponderale pierd substanțial în greutate și se mențin, își pot gestiona în mod eficient atât tensiunea arterială, cât și diabetul de tip 2 fără medicamente.

Cercetătorii cred că perspectiva de a nu mai avea nevoie de medicamente pentru tensiunea arterială și diabet este un mare stimulent pentru oameni să scape de kilogramele în plus și să trăiască mai sănătos.

Cum poți începe o cură de slăbire sănătoasă?

Cel mai important aspect este acela că slăbitul treptat este mai sănătos decât cel rapid: dacă slăbești prea repede, pierzi mușchi și apă, nu grăsime. De asemenea, dacă tai prea multe calorii, îți încetinești metabolismul, ceea ce iarăși nu este de dorit. Așadar, o țintă sănătoasă de slăbit este de un kilogram, maxim două pe săptămână.

Ce poți face pentru început? Calculează-ți pe internet indicele de masă corporală sau roagă medicul de familie să te ajute cu acest aspect. Apoi, vezi câte calorii ar trebui să consumi zilnic pentru a ajunge la un IMC normal. Citește etichetele alimentelor cumpărate din comerț și calculează cam cât ar trebui să mănânci ca să nu depășești numărul de calorii indicat pentru tine.

Analizează cu sinceritate ce și cât mănânci de-a lungul zilei de obicei și începe să reduci porțiile cu o treime, precum și să mai elimini din alimentele pline de zahăr și grăsimi animale. O să vezi că dacă reduci din dulciuri, chipsuri, băuturi răcoritoare, vei pierde câteva kilograme numai din acestea.

Între mese bea mai multă apă și ceai de plante neîndulcit, iar la masa de prânz sau de seară neapărat consumă și o ciorbă de legume, eventual acrită cu zeamă de lămâie sau cu o lingură de iaurt (nu smântână).

CITEȘTE ȘI: Medicii recomandă: Două fructe pe zi scad riscul de a face diabet

Schimbă treptat balanța alimentară

Dacă până acum mâncai multe prăjeli, pâine albă și dulciuri, înlocuiește unele alimente cu altele sau prepară-le în alt mod. De exemplu, în loc de pâine albă, consumă pâine intregrală, în loc să mănânci pâine la toate mesele mănâncă doar dimineața și la prânz (sau redu numărul de felii mâncate zilnic).

La fel, în loc să prăjești carnea, gătește-o la cuptor cu mai puțin ulei sau la grătar. În loc de un desert preparat din făină, zahăr și ouă, alege un iaurt simplu în care pui un fruct tăiat.

Mișcare de cinci ori pe săptămână

Pe lângă alimentație, este crucial să faci mișcare, jumătate de oră de cinci ori pe săptămână. Persoanele care fac sport regulat, ard calorii nu doar în timpul activității fizice, ci și în repaus.

Dacă vrei să slăbești, dar nu îți este clar cum trebuie să procedezi, e bine să ceri ajutorul medicului de familie pentru a face împreună un plan.

Comentarii: