Cum ți se va schimba tensiunea arterială dacă consumi două căni de legume sau fructe zilnic. Dieta noastră afectează semnificativ tensiunea arterială. De exemplu, alimentele foarte sărate și alcoolul cresc tensiunea arterială. Și există alimente care scad tensiunea arterială.
Cum ți se va schimba tensiunea arterială dacă consumi două căni de legume sau fructe zilnic
Un nou studiu publicat în The American Journal of Medicine arată că porțiile zilnice de fructe și legume ar trebui incluse în dieta pacienților cu hipertensiune arterială.
Timp de cinci ani, voluntarii au consumat zilnic 2-4 căni de fructe și legume. Rezultatele experimentului sunt surprinzătoare.
„Studiul confirmă faptul că fructele și legumele sunt pilonul de bază al tratamentului hipertensiunii arteriale, reducând riscul de boli cardiovasculare și progresia bolii renale cronice”, au scris oamenii de știință de la Universitatea din Texas.
CITEȘTE ȘI: Cea mai frecventă greșeală pe care persoanele cu tensiune o fac vara
Este un fapt că hipertensiunea arterială este strâns legată de boala cronică de rinichi (CKD). S-a constatat că dacă tensiunea arterială sistolică crește cu doar 10 mm Hg, crește riscul de a dezvolta CKD cu 6%. Iar la pacienții care au deja CKD, hipertensiunea arterială înrăutățește semnificativ prognosticul.
Oamenii de știință din Texas au descoperit, în cadrul unor studii pe animale, că mecanismele pe care le folosesc rinichii pentru a elimina acidul din sânge pot afecta rinichii dacă dieta este acidă, adică bogată în produse animale.
Dieta alcalinizantă benefică pentru rinichi
În schimb, s-a demonstrat că o dietă alcalinizantă (bogată în fructe și legume) este benefică pentru rinichi. Iar alte studii arată că este bună și pentru inimă.
„Am emis ipoteza că beneficiul fructelor și legumelor pentru rinichi și inimă constă în faptul că acestea reduc cantitatea de acid din dietă și, prin urmare, cantitatea de acid pe care rinichii trebuie să o elimine din organism”, a declarat Donald E., cercetător principal.
Pentru a testa această ipoteză, cercetătorii au recrutat 153 de pacienți cu hipertensiune arterială și macroalbuminurie, o afecțiune în care urina conține niveluri ridicate de albumină proteică, ceea ce indică afectarea gravă a rinichilor.
Este important de remarcat faptul că printre participanți nu există diabetici cu această boală, consumul de fructe ar trebui să fie limitat. Pacienții au fost apoi împărțiți în trei grupuri. Primilor li s-au administrat 2-4 căni de fructe și legume zilnic, în plus față de dieta lor obișnuită.
Celor din urmă li s-au prescris comprimate de NaHCO3 (bicarbonat de sodiu reducător de acid, cunoscut și sub denumirea de bicarbonat de sodiu simplu). Dozajul a fost elaborat în funcție de conținutul alcalin al fructelor și legumelor furnizate primului grup. Cel de-al treilea grup a primit îngrijire medicală standard din partea medicilor.
Fructele oferite voluntarilor includ în principal mere, caise, portocale, piersici, pere, stafide și căpșuni. Legumele includ morcovi, conopidă, vinete, salată, cartofi, spanac, roșii și dovlecei. Participanții au fost urmăriți timp de 5 ani.
„Nu au fost raportate prejudicii legate de intervenție în niciunul dintre grupuri. Cu toate acestea, studiul a constatat că reducerea acidității alimentare cu fructe și legume sau bicarbonat de sodiu a oferit o protecție similară a rinichilor. Cu toate acestea, numai o dietă cu fructe și legume a redus tensiunea arterială și a îmbunătățit riscul de boli cardiovasculare”, au scris autorii.
Cercetătorii notează: o dietă de fructe și legume a ajutat la obținerea acestui rezultat cu doze mai mici de medicamente pe care pacienții le-au luat pentru a scădea tensiunea arterială.
De asemenea, cercetătorii îi sfătuiesc pe pacienții hipertensivi să măsoare raportul albumină-creatinină din urină pentru a determina dacă au boli renale subiacente și un risc crescut de boli cardiovasculare ulterioare.
Comentarii: