LIFESTYLE

De ce ne întâmpinăm oaspeții cu pâine și sare? 

În toate colțurile lumii, a împărți, cu un străin, pâinea și sarea, înseamnă a pecetlui prietenia și a crea o comuniune strânsă, durabilă. Asta deoarece pâinea simbolizează viața, iar sarea este semnul legăturilor prețioase, inalterabile, durabile.

Luate separat, și pâinea, și sarea sunt elemente pline de semnificație.

Pâinea e hrana de bază a omului, din timpuri străvechi, e rodul trudei lui. Pâinea se împarte nu doar membrilor familiei, ci și musafirilor sau necunoscuților, în semn de ospeție și de generozitate. Pâinea e oferită și zeilor, pentru a-i îmbuna.

În ritualurile religioase, are rol sacru, iar în traiul de zi cu zi, exprimă două concepte umane de bază: munca și prietenia. Sarea, la rândul ei, este ținută la mare preț.

Spre deosebire de pâine, sarea nu se strică, nu-și pierde proprietățile.

Vechile civilizații știau că, fără ea, carnea și legumele nu aveau gust și nu se puteau conserva timp îndelungat. Sarea se extrăgea greu și erau cu atât mai apreciată. Pentru ea, s-au săpat drumuri în piatră, pe ea s-au clădit imperii.

Descoperire uriaşă despre bere. Cine a produs-o prima dată şi ce ingrediente speciale avea

TRUCURI simple pentru a scăpa de INDIGESTIE

Mâncarea care te oboseşte! Vezi TOPUL alimentele care te lasă fără energie

În vechime, războinicii își primeau solda nu în bani, ci în sare. Cuvântul „salariu“ vine de la „salis“ – așa cum numeau romanii cristalele transparente…

Pâinea noastră, cea de toate zilele

Potrivit realitatea.net, pâinea este menționată în Noul Testament și în rugăciunea Tatăl Nostru, unde este numită „pâinea cea de toate zilele“. În ritualurile creștine, reprezintă trupul lui Hristos. De cealaltă parte, sarea a fost încă de la începuturile omenirii tratată ca un giuvaer, fiind scumpă și greu de obținut. La evrei, la arabi, la greci, la români, sarea este liantul prieteniilor trainice. Evreii o folosesc pentru sfințirea celor morți, iar japonezii pentru a purifica locurile și obiectele care au fost pângărite. Pietrele prețioase, aducătoare de energii pozitive, se reîncarcă în soluție salină. În limba română, expresia „sarea pământului“ înseamnă ceea ce este mai de preț, mai valoros. Iar basmul „Sarea în bucate“, exprimă cât se poate de bine importanța pe care omul de rând o dă acestui condiment.

Foto: Pinterest.com

Dar de nuntă și de casă nouă

Și la vechii evrei, și la romani exista tradiția de a se frânge pâinea și a-i binecuvânta pe cei veniți în vizită. La polonezi, acest obicei este întâlnit la nunți, când tinerii căsătoriți sunt primiți de către părinți cu pâine și sare. La lituanieni, letoni, estonieni și finlandezi, pâinea și sarea sunt darurile simbolice care se aduc pentru a binecuvânta o locuință nouă – doar că pâinea albă, din făină de grâu, este înlocuită cu una neagră, din secară.

Ce mănâncă fotomodelele: DIETA ÎNGERILOR de la Victoria’s Secret

Carne la grătar, fără compuși cancerigeni. Evită aceste GREŞELI atunci când faci grătarul!

Ce MOTIVAȚIE au copii care învață și unde GREȘEȘTI ca părinte

Foto: Game of Thrones

Ofrandă pentru cei dispăruți

La noi, și acum mai există ritualul ca, la mesele de familie, gospodarul să facă semnul crucii pe pâine și apoi să o rupă și să o împartă celorlalți. Pâinea este tratată cu mare respect și nu trebuie aruncată. Firimiturile și pâinea uscată se strâng cu grijă și se dau la animale și la păsările cerului. În cartea „Magia Darului“, Ofelia Văduva vorbește despre ritualul pâinii la români. Etnologul amintește că prima bucăţică, mai ales din pâinea de grâu nou, este ofrandă pentru cei morţi şi trebuie aruncată, în mod ritualic, pentru aceştia. Ultima bucată, numită şi cea cu noroc, are putere magică și este de bun augur pentru persoana care o mănâncă.

Vitamine pe stomacul gol? CUM trebuie să luăm vitaminele și suplimentele alimentare

SURPRINZĂTOR! Ceaiul preparat la microunde este mai sănătos. Ce a descoperit un cercetător australian

Cele mai frumoase modele de sandale WEDGE, pentru vara 2017

Foto: Pinterest.com

Știai că…

…și acum mai există datina „colăcăriei“ în satele din regiunea Moldovei și Bucovinei? Finii cununați sau părinții finilor botezați duc colacii celor care i-au nășit, iar însemnătatea acestui obicei este că viața tinerilor va fi frumoasă și bogată, ca aceste produse.

…în urmă cu 31 de ani, înaintea unui meci de hochei dintre Rusia și Canada, cele două echipe au împărțit pâinea și sarea?

… în nordul Germaniei dar și în Bohemia există și azi datina ca, atunci când se naște un copil, să i se pună în scutece pâine și sare?

… lichidul amniotic, care protejează bebelușul din burta mamei, este sărat?

 

Comentarii: