SANATATE

DE CE pâinea și zahărul sunt NOCIVE pentru sănătate. Cu ce le poți ÎNLOCUI

Foto: Pinterest.com

Ştim cu toţii că pâinea şi zahărul sunt inamicii numărul unu al dietei. Ceea ce nu ştie însă toată lumea este faptul că, în general, atât grâul folosit la prepararea pâinii, cât şi zahărul devin nocive pentru sănătatea noastră în special datorită procesului de rafinare prin care trec.

Practic, atât făina, cât şi zahărul trec prin numeroase procese chimice înainte de a ajunge pe masa noastră. Puţini dintre noi se gândesc însă că un produs rafinat a fost secat de toţi nutrienţii. Iar pe lângă faptul că acestea nu ne mai hrănesc, ne pot face mult rău.

Pâinea. Alegeți varianta integrală, dar și aceasta fără a fi consumată în exces

Pâinea este nelipsită de la orice masă, iar majoritatea românilor o aleg pe cea albă. Că să înţelegeţi de ce nu este sănătoasă trebuie să ştiţi care este procesul prin care bobul de grâu este transformat în făină albă.

„Procesul de rafinare presupune îndepărtarea părţii celei mai sănătoase din bobul de grâu sau din orice cereală şi rămâne doar partea care conţine cele mai puţine substanţe nutritive. Deci practic prin procesul de rafinare se îndepărtează fibrele, se îndepărtează cea mai mare cantitate de vitamine.” susține Dr. Cristina Niţă, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, potrivit digi24.ro,

Făina nu este măcinată cu tot cu învelişul extern dintr-un simplu motiv: se strică mai repede. Dar pentru a obţine un termen de valabilitate cât mai mare, procesul de rafinare nu se opreşte aici.

Foto: Pinterest.com

„În imensa majoritate a cazurilor se mai adaugă şi alţi aditivi, ca să o protejeze de dăunători, de procesele de decantare, ca să o facă mai pufoasă, ca să împiedice aglomerarea şamd” susține și Dr. generalist Andreea Dragomirescu.

Acesta este motivul pentru care ar trebui să evitaţi făina albă şi implicit pâinea albă. Rămâne varianta din făină integrală, dar şi aceasta poate avea efecte negative asupra sănătăţii, dacă este consumată în exces.

Potrivit consultantului în nutriţie, Cristian Mărgărit: „În primul rând efectul de potenţare al apetitului. Îţi poate creşte pofta de mâncare. Are acel efect de somnolenţă prin opioizii din gluten, are efectul de dependenţă.”

Eşti gurmand? Iată ce poţi mânca seara şi nu te vei îngrăşa

De ce îţi este foame NOAPTEA?

DE CE este recomandat să mănânci alimente bogate în ZINC

Glutenul din pâine afectează sănătatea în special în cazul persoanelor sedentare.

Cristian Mărgărit, consultant în nutriţie: „Dacă un om are un nivel de efort fizic extraordinar de mare atunci poate consuma şi astfel de produse pentru că ele îi sunt necesare pentru aportul caloric. Dar pentru restul de oameni, făinoasele nu au ce căuta în dieta noastră.”

Citiţi cu atenţie eticheta atunci când cumpăraţi pâine. Pentru a fi cât mai sănătoasă ea trebuie să conţină doar făină, apă, drojdie şi sare.

Dr. Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală susține că pâinea „este bună dacă ne încadrăm în nişte limite. Limita admisă înseamnă 2 felii de pâine la o masă, înseamnă 6 felii pe zi, o felie considerând-o în jur de 50-70 de grame. Adică 300 de grame de pâine pe zi.”

Cu ce putem înlocui pâinea

„Pâinea poate fi înlocuită cu diverse alte cereale fără gluten cum ar fi orezul, porumbul, quinoa, amarant, mei, dar nu vom obţine niciodată acea textura a pâinii dată de gluten şi nici acea satisfacţie extraordinară pe care ne-o dau aceşti opioizi din gluten” susține Cristian Mărgărit.

Foto: Pinterest.com

Zahărul, dulcele nostru inamic

Satisfacţie de moment ne aduce şi zahărul, dar pe termen lung provoacă dependenţă. Din păcate nu doar centimetrii din talie sunt afectaţi, ci şi sănătatea. La fel ca şi făina, în urma proceselor de rafinare zahărul este total secat de vitamine şi minerale.

De la 50 de nutrienţi, cât are în mod normal trestia de zahăr, în urma proceselor de rafinare se ajunge la unul singur: zaharoza.

„Sucul de trestie de zahăr este supus unui proces termic, din care se extrage o fracţiune lichidă care este melasa şi o fracţiune cristalină. Mai departe, zahărul pe care îl cunoaştem noi se extrage prin procese repetate de prelucrare, rafinare, decolorare, din acesta fracţiune cristalină” spune Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală.

Perfecte pentru DIETĂ și CANICULĂ: PASTE din zucchini cu sos de avocado

Trucuri pentru a NU te dezhidrata pe caniculă

Jocuri erotice în care puteţi folosi cuburi de GHEAȚĂ

Doctorul Dragomirescu este completat și de experții în nutriție. Astfel, potrivit lui Cristian Margarit, „din sfecla de zahăr sau chiar din trestie pierdem nişte aminoacizi foarte utili pentru noi, pierdem nişte aminoacizi pt noi, pierdem fibrele, minerale, diverşi fitonutrienţi, iarăşi trestia de zahăr este o plantă care ne-ar furniza multe substanţe utile. O să spun de aminoacidul uridina care contribuie la formarea creierului, la formarea sistemului nervos şi la protecţia lui, diverşi compuşi care ne-ar proteja vasele de sânge, din păcate toţi aceşti compuşi sunt pierduţi prin rafinare.”

Foto: Pinterest.com

Atunci când consumaţi zahăr, acesta ajunge imediat în sânge şi determină hiperglicemie. Astfel, pancreasul este obligat să secrete o cantitate mai mare de insulină. De aceea, glicemia scade apoi sub nivelul normal, iar în mai puţin de 10 minute se instalează hipoglicemia şi odată cu ea oboseala. În plus ficatul eliberează şi el o parte din rezerva de glucide, iar astfel metabolismul este dereglat.

Secretul unui somn liniştit pe caniculă: Un duş rece înainte de culcare

Horoscop IULIE 2017. Sănătate, finanțe, relații

Recomadările MEDICILOR pentru a ne proteja de caniculă

„Problema este nu numai că el predispune la apariţia diabetului zaharat datorită şocului insulinic pe care îl creează în organism atunci când îl consumăm, nu predispune numai la obezitate şi la apariţia cariilor dentare, acestea sunt lucruri suficient de bine ştiute, dar ce se ştie mai puţin e că acest zahăr, pentru metabolizare consumă mineralele din organism şi în special calciul şi, din acest motiv, predispune şi la osteoporoză. Şi nu e singurul mineral pe care îl consumă. Motiv din care ar trebui să evităm în totalitate zahărul alb rafinat, mai ales că avem numeroase alternative” completează și medicul primar medicină generală, Dr. Andreea Dragomirescu.

Cu ce înlocuim zahărul

Cel mai sănătos înlocuitor este mierea. Alte variante sunt sucul de trestie deshidratat, zahărul brut sau… fructele dulci!

Comentarii: