SANATATE

Medicii atenționează: Cele două boli grave de care poți suferi și la un an după COVID

g4media.ro

Un studiu publicat de revista „Nature” arată că riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare este mai ridicat chiar şi la pacienţii care au trecut prin forme uşoare de COVID-19, timp de cel puţin un an după diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2

Boli cardiovasculare și accident vascular cerebral

Medicul Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, le recomandă autorităţilor să pregătească sistemul de sănătate pentru o creştere a numărului de cazuri de boli cardiovasculare în urma pandemiei de COVID-19.

Acesta a analizat un studiu publicat în „Nature”, potrivit căruia insuficienţa cardiacă şi accidentul vascular cerebral sunt mai frecvente la persoanele care au avut COVID-19, faţă de cele care nu s-au infectat niciodată cu SARS-CoV-2.

„Riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare timp de cel puţin un an după diagnosticul de infecţie cu SARS-CoV-2 este mai ridicat chiar şi la pacienţii care au trecut prin forme uşoare de COVID-19. Riscul este ridicat şi la persoanele cu vârste sub 65 de ani şi care nu prezintă factori de risc adiţionali, precum obezitatea, diabetul sau fumatul. În acest context, sistemele de sănătate ar trebui să se pregătească de o creştere a numărului de cazuri de boli cardiovasculare în urma pandemiei COVID-19”, scrie adevarul.ro.

CITEȘTE ȘI: Cât de grav este OMICRON: Poți face long-COVID după această variantă?

Studiul publicat de „Nature” şi analizat de medic a fost realizat după ce au fost monitorizate peste 150.000 de persoane.

„Dincolo de primele 30 de zile de la infecţie, persoanele cu COVID-19 prezintă un risc crescut de apariţie a bolilor cardiovasculare incidente care acoperă mai multe categorii, inclusiv tulburări cerebrovasculare, disritmii, boli cardiace ischemice şi non-ischemice, pericardită, miocardită, insuficienţă cardiacă şi boala tromboembolică.

Aceste riscuri şi sarcini au fost evidente chiar şi în rândul persoanelor care nu au fost internate în timpul fazei acute a infecţiei şi au crescut gradat în funcţie de mediul de îngrijire în faza acută (nespitalizaţi, internaţi şi internaţi la terapie intensivă)”, se arată în studiul care a analizat starea pacienţilor timp de un an.

Cu ce vine varianta BA.2 a Omicron

Pe de altă parte, virusul BA.2 – o subvariantă a Omicron – nu doar se răspândeşte mai repede, ci poate provoca, de asemenea, o formă mai severă de boală şi pare capabil să contracareze unele dintre armele-cheie împotriva COVID-19, sugerează noi cercetări, citate de CNN.

Mai mult, virusul BA.2 pare să reacţioneze mai puţin la vaccin şi ar fi oarecum rezistent la unele tratamente, inclusiv Sotrovimab, anticorpul monoclonal care este utilizat în prezent împotriva Omicron. „Ar putea fi un virus mai periculos decât BA.1 şi ar putea fi capabil să se transmită mai repede şi să provoace boli mai grave”, a comunicat dr. Daniel Rhoads, şeful Secţiei de microbiologie de la Clinica Cleveland din Ohio.

Rhoads a analizat studiul, dar nu a fost implicat în cercetare. Unii cercetători consideră că acestă variantă a virusului trebuie monitorizată mai îndeaproape. „După cum probabil ştiţi, BA.2 se numeşte «Omicron ascuns», deoarece testele PCR nu îl identifică (…). Prin urmare, laboratoarele trebuie să facă un pas suplimentar pentru a descoperi această variantă”, a declarat Kei Sato, cercetător la Universitatea din Tokyo, care a realizat studiul.

CITEȘTE ȘI: Simptome neobișnuite care pot indica infectarea cu OMICRON: La ce să fii atent

Informaţii contradictorii

BA.2 este cu aproximativ 30%-50% mai contagios decât Omicron, însă există păreri contradictorii cu privire la severitatea lui. A fost detectat în 74 de ţări şi 47 de state din SUA. Spitalizările continuă să scadă în ţările unde varianta BA.2 a început să fie ţinută sub control, cum ar fi Africa de Sud şi Marea Britanie. Cu toate acestea, în Danemarca, unde BA.2 a devenit principala cauză de infecţii, spitalizările şi decesele sunt în creştere, potrivit OMS.

Noul studiu a constatat că BA.2 se poate multiplica în celule mai rapid decât BA.1, versiunea originală a Omicron. De asemenea, celulele se unesc mai repede. Acest lucru permite virusului să creeze aglomerări mai mari de celule, ceea ce este îngrijorător, deoarece, ulterior, aceste aglomerări permit multiplicarea mai rapidă a virusului.

Comentarii: