NUTRITIE

Micul dejun perfect, recomandat de medicul nutriționist: Simplu de preparat, sănătos și sățios

Foarte multe persoane nu servesc prima masă a zilei – micul dejun, fapt extrem de greşit în opinia nutriţioniştilor.

Medicul nutriţionist Iren Alexoi spune că micul dejun este sursă de energie a organismului pentru întreaga zi. Dacă renunţăm la prima masă a zilei şi toate mesele noastre devin un haos, iar reacţia organismului e că spre seară îşi cere drepturile…mai multă mâncare.

Nu mânca imediat ce te-ai trezit

“Să ştiţi că nu se mănâncă imediat cum ne trezim – organismul are nevoie de aproximativ o oră să îşi pună la punct funcţiile. Eu vă propun cel mai simplu mic, sănătos şi săţios mic dejun – pe care simplu de tot îl putem lua şi la serviciu – cereale integrate şi produs lactat. Dar, atenţie! Trebuie respectate câteva reguli importante”, spune medicul timişorean, potrivit adevarul.ro.

CITEȘTE ȘI: Care sunt CELE MAI SĂNĂTOASE cereale pentru micul dejun?

Reţeata nutriţionistului se bazează pe cerealele integrale, combinate cu multe seminţe.

“- Cerealele neapărat în varianta integrală – hrişcă, ovăz, secară.

– În reţetă am folosit fulgii de hrişcă pentru că sunt săţioşi, au multe fibre, reglează glicemia şi ne scapă de pofta de dulce. Sunt bune şi seminţele crude – chia, in, cânepă, amestec de seminţe.

– Evităm fulgii expandaţi, cei cu adaoas de zahăr sau musli din comerţ cu etichete apetisante. Nu recomand fulgii de porumb – au indice glicemic mare.

– Sfat – să nu depăşim o linguriţă per porţie – au valoare calorică mare. Să fie crude neapărat şi păstrate în pungi etanşe. În contact cu aerul râncezesc repede. Eu am folosit seminţe de chia – conţin omega 3, fibre hidrosolubile (care se umflă în stomacul nostru-ne săturăm mai repede).

– Să folosim câteva nucifere – migdale, nuci sau caju. Secretul stă tot în cantitate: 4-5 migdale per porţie, 2 jumătăţi de nucă, 5-6 caju, etc… Neapărat să fie crude. Eu am folosit migdale pentru că au conţinut mare de magneziu şi calciu.

– Scorţişoară – care conţine antioxidanţi şi reglează glicemia. Sfat: să fie varianta bio. Opţional pentru a da gust şi savoare.

– Câteva fructe uscate sau deshidratate. Atenţie! să nu fie confiate – afine, stafide, agrişe, aronia, goji.

CITEȘTE ȘI: Consumul zilnic de nuci previne ACEASTĂ boală necruțătoare!

– Ca mediu lichid poate fi folosit de la lapte de vacă, capră până în 1,5°% grăsime, iaurt, sana, kefir sau pentru vegetarieni există lapte vegetal – de ovăz, quinoa, nuci, soia, etc..

Atenţie la lactate! Îl servim când ajungem la serviciu. Amestecul este energizant mai ales dacă adăugăm si o linguriţă de polen crud”.

Comentarii: