LIFESTYLE

Oamenii de știință ne oferă încă un MOTIV pentru a bea whisky

Foto: Pinterest.com

Cu siguranță, după ce vei citi articolul acesta, cel mai probabil că nu o să vrei să comanzi altceva decât whisky când ieși în oraș. Doar așa, ca să fii sigur.

Cercetătorii italieni au publicat un studiu în jurnalul Annals of Microbiology care demonstrează că băuturile pe care le comanzi pot fi pline de germeni. Cercetătorii au testat 60 de mostre de cuburi de gheață produse la nivel industrial, în localuri publice sau acasă. Rezultatele au arătat că gheața era contaminată cu nu mai puțin de 52 de tipuri de bacterii, unele dintre care pot provoca infecții la oameni. Iar gheața din restaurante și baruri avea cele mai multe astfel de bacterii, scrie healthbreakingnews.net.

În continuare, oamenii de știință au infectat alte cuburi de gheață cu patru tipuri de bacterii dintre cele mai frecvent descoperite la primul test. Întrebarea pe care și-au pus-o a fost cum se comportă bacteriile la contactul cu cele mai consumate tipuri de băuturi, atât cu cât și fără alcool. Cuburile infestate au fost adăugate în vodkă, whisky, martini, ceai de piersici, apă tonică și Cola. Conținutul bacteriologic al băuturilor cu gheață a fost apoi din nou testat.

Câte CALORII are un pahar de vin, în funcție de soiul ales

Rezultatele? Ei bine, numărul de celule bacteriene a scăzut în toate paharele cu băutură și gheață. Cercetătorii explică asta prin efectele anti-microbiene ale alcoolului, ale carbonatului sau ale acidității (măsurată prin nivelul de pH).

Foto: Pinterest.com

Totuși, au existat diferențe semnificative între tipurile de băuturi. Astfel, în vodkă și ceai de piersici au supraviețuit toate cele patru tipuri de bacterii, în martini și cola – două, iar în apă tonică – numai un singur tip de bacterii. Whisky-ul însă a fost „campion”: niciun soi de bacterii dintre cele de pe cuburile de gheață nu a rezistat pe cuburile adăugate în whisky.

Cercetătorii explică această descoperire prin conținutul acid al whisky-ului – cu un pH de 4.2 – comparativ cu cel al vodkăi care are un pH de 6. Cu alte cuvinte, cu cât o băutură e mai acidă, deci are un pH mai mic, cu atât e mai puțin probabil ca bacteriile să-i supraviețuiască.

De ce sticlele de BERE au culori DIFERITE

Nu trebuie pierdut din vedere că studiul a analizat strict conținutul bacterian, fără o analiză suplimentară a cât de dăunător sănătății este acest conținut. Totuși, despre unele tipuri de bacterii, cum ar fi B. cereus, se știe că pot cauza intoxicații alimentare. Deci până la cercetări mai amănunțite, ai putea fi mai în siguranță dacă fie ți-ai servi băutura fără gheață, fie ai adăuga-o doar în whisky sau în alte băuturi acide.

Comentarii: