SANATATE

Obiceiuri care îți perturbă somnul și implicit dieta

Foto: Pinterest.com

Un studiu publicat în jurnalul SLEEP arată că privarea de somn afectează puternic apetitul, în special târziu după-amiaza şi seara devreme, concluzionând că ciugulitul în aceste intervale de timp a fost asociat cu luarea în greutate.

Cercetătorii au arătat că lipsa somnului accentuează sistemul endocanabinoid, aflat în strânsă corelaţie cu pofta de mâncare.

„Am descoperit că privarea de somn îmbunătăţeşte un receptor care poate creşte aspectul hedonistic al alimentaţiei, plăcerea pe care ne-o dă mâncarea”, explică doctorul Erin Hanlon, specialist în endocrinologie, diabet şi metabolism, de la Universitatea din Chicago.

În cazul persoanelor private de somn, nivelul endocanabinoidelor tinde să crească şi să rămână ridicat pe parcursul serii, având ca rezultat senzaţia de foame şi o dorinţă puternică de a mânca. Cercetătorii au explicat că participanţii la studiu au consumat de aproape două ori mai multe grăsimi faţă de perioadele în care dormiseră opt ore.

În urma studiului, s-a observat că participanţii privaţi de somn au raportat o dorinţă crescută de a mânca. Mai mult, aceştia aveau dificultăţi în a-şi limita consumul gustărilor, deşi mâncaseră o masă bogată cu mai puţin de două ore înainte de a li se oferi gustări. Toţi participanţii au ales alimentele cu 50% mai multe calorii.

Noua fiţă ‘made in USA’: S-a inventat ciocolata care se trage pe nas

Ți-e poftă mai mereu de ceva SĂRAT? Ai putea suferi de o boală ce afectează 40% dintre români!

Miracol pentru sănătate: Ce se întâmplă dacă mănânci usturoi copt seara

„În momentul în care eşti privat de somn, impulsul tău hedonistic spre anumite alimente devine mai puternic, iar abilitatea ta de a le rezista poate fi diminuată. În aceste condiţii, există mult mai multe şanse să consumi alimente mai grase şi cu mai multe calorii. Dacă aceste alegeri se repetă, încep să apară şi kilogramele în plus”, a explicat Erin Hanlon.

Iată 2 cele mai întalnite cauze, identificate de cercetători, responsabile de creșterea în greutate:

Ce trebuie să ştii când faci sex cu un bărbat de 30 de ani

AVERTISMENTUL SPECIALIȘTILOR: Lăsați copiii să numere pe degete!

Claudia Schiffer, apariţie spectaculoasă la Săptămâna Modei de la Paris / GALERIE FOTO

Dormi cu lumina în cameră

Lumina aprinsa in dormitor nu doar ca iti intrerupe somnul, dar contribuie si la cresterea in greutate. Studiile arata ca persoanele care dorm in intuneric au cu 21% mai putine sanse sa ajunga supraponderali decat cei care dormi intr-un dormitor luminat. Sa stii, chiar si televizorul aprins peste noapte, tot lumina se numeste…

Foto: Pinterest.com

Pericolele care te pândesc în această vară: De ce trebuie să te fereşti

Alimentația nativilor din zodiile de AER. Alimente benefice și alimente PERICULOASE

Iți aduci telefonul sau tableta în dormitor

Cu cat mai multe electronice aduci in dormitor cu atat ai mai multe sanse sa te ingrasi – valabil mai ales in randul copiilor. Copiii care se uita la televizor cand stau in pat sunt mult mai predispusi obezitatii si nu primesc suficienta odihna. Adolescentii care au 3 electronice in dormitor sunt mai predispusi ingrasarii de 2.57 ori mai mult decat cei fara electronice.

Comentarii: