NUTRITIE

Păstrează inima sănătoasă cu acest suc ieftin: Băutura care ține tensiunea sub control

hotelunirea.ro

O porție mare de suc de portocale scade tensiunea arterială, iar consumul regulat al acestei băuturi previne apariția bolilor de inimă, scrie Daily Express.

Dr. Cary Ruxton de la Centrul de Știință a Sucurilor de Fructe din Belgia a vorbit despre proprietățile acestei băuturi. Ea a menţionat că un pahar de suc de portocale consumat zilnic reduce tensiunea arterială sistolică cu trei zecimi și tensiunea arterială diastolică cu aproape două.

Relaxează vasele de sânge

Atât portocalele, cât și sucul de portocale conțin un polifenol vegetal numit hesperidină, care relaxează vasele de sânge și ajută la controlul tensiunii arteriale. Acesta se absoarbe mai eficient din suc decât din portocalele întregi, deoarece o cantitate mică de fibre din portocalele întregi împiedică organismul să absoarbă hesperidina.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE: Persoanele care nu au voie să mănânce portocale – Cum le este afectată sănătatea

Sursă de potasiu

Sucul de portocale este, de asemenea, o sursă de potasiu, care ajută la controlul tensiunii arteriale”, explică Ruxton. Potrivit specialistului, hesperidina este transformată în hesperetin în corpul uman în timpul digestiei.

„Noul compus din sângele nostru, numit hesperetin, ajută la relaxarea vaselor de sânge, ceea ce are un efect semnificativ asupra tensiunii arteriale, în special la persoanele cu risc de boli cardiovasculare”, a adăugat ea.

Hipertensiunea arterială este un sindrom de creștere a tensiunii arteriale sistolice și, simultan sau independent de aceasta, de tensiune arterială diastolică. Peste 20 de combinații din codul genetic uman contribuie la apariția hipertensiunii arteriale.

CITEȘTE ȘI: NU mai arunca la gunoi cojile de portocale. Sunt foarte utile pentru curăţenie în casă

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, până la sfârșitul anului 2020, peste un miliard de oameni din lume au avut hipertensiune arterială, două cincimi dintre oameni nu știu despre diagnosticul lor și doar unul din zece se tratează.

Comentarii: