NUTRITIE SANATATE

Poate deveni un drog! Efectele devastatoare ale zahărului atunci când e consumat în exces

Foto: Pinterest.com

Ne plac prăjiturile, sucurile și de cele mai multe ori spunem că nu o fi foc dacă mai gustăm o bucățică în plus. Însă zahărul, acest stimulator al plăcerii, este comparat de specialiști cu un drog. Numeroase studii arată că provoacă o dependență similară și doar dacă e consumat cu maximă moderație, nu dăunează sănătății. Însă în cantități mari, efectele sale pot fi foarte periculoase. De aceea, specialiștii susțin că trebuie limitat pe cât posibil!

Periculos este și faptul că mai toate produsele dulci din comerț, mai ales cele destinate copiilor, conțin cantităţi foarte mari de zahăr. Trebuie să știți însă că zahărul nu se regăsește doar în dulciurile din rafturi, ci și în băuturi și alimente procesate, precum cartofi, fructe, cereale, ketchup, muştar, sosuri şi dressinguri pentru salate, supe.

Citește și: De ce românii sunt cei mai mari consumatori de zahăr din Europa. Care sunt consecințele

Periculos pentru copii!

Este foarte important să știți că orice copil care consumă multe dulciuri și băuturi carbogazoase e predispus la carii încă de la dinții de lapte. Și asta nu e tot! 

Un copil care nu are o alimentație corectă, sănătoasă și obișnuiește să mănânce multe dulciuri și făinoase își va agresa pancreasul care, în timp, va înceta să mai funcționeze în parametri normali, urmarea fiind apariția diabetului zaharat la copil.

De asemenea, copiii care consumă multe dulciuri vor avea probleme legate de creșterea armonioasă. Mai exact, vor avea o fragilitate a oaselor, poate chiar rahitism.

Un alt motiv de îngrijorare vine și pe partea obezității infantile. Datele statistice arată o dublare a prevalenței obezității la copii, în lume, în ultimii 30 de ani, atât în țările dezvoltate, cât și în cele mai puțin dezvoltate. Cea mai importantă cauză este alimentația nerațională, bazată pe dulciuri, care se asociază de multe ori cu sedentarismul. Totodată, obezitatea prezentă la copil este un factor de risc pentru diabetul zaharat de tip 2, pentru sindromul de apnee în somn și pentru apariția bolilor cardiovasculare.

Citește și: Aditivii alimentari. Categorii. Ce reprezintă fiecare și cât de periculos e

”Otravă” și pentru adulți

Numeroase studii arată că un consum crescut de zahăr rafinat duce la scăderea nivelului colesterolului bun care are rolul de a menține sănătatea sistemului cardiovascular. Astfel, apar bolile de inimă.

Zahărul în exces determină inclusiv scăderea pH-ului sângelui sub valorile normale, provocând acidoză metabolică – o tulburare ce poate favoriza apariția unor tipuri de cancer. De exemplu, specialiștii susțin că incidența cancerului de colon este de până la cinci ori mai mare la consumatorii de dulciuri decât la persoanele care evită sau consumă puțin zahăr.

sursa: doctorulzilei.ro

Comentarii: