SANATATE

Reclame peste tot, fără a preciza CÂND și CÂT sunt de periculoase: SUPLIMENTELE de substituție hormonală la menopauză

Foto: Pinterest.com

Tratamentele de substituţie hormonală ameliorează simptome precum bufeuri, insomnii sau uscăciune vaginală. Vedem tot timpul la televizor reclame care ne promit rezultate spectaculoase, însă niciuna nu vorbește despre faptul că sunt extrem de periculoase dacă sunt luate în exces.

Menopauza apare în jurul vârstei de 50 de ani, iar din cauza modificărilor hormonale inerente femeile acuză frecvent simptome care le afectează calitatea vieţii: bufeuri însoţite de palpitaţii, transpiraţie excesivă şi insomnii, usturimi şi uscăciune vaginală.

În acelaşi timp, scade dorinţa sexuală, femeile se îngraşă, au migrene şi sunt predispuse depresiei. Ameliorarea acestor simptome se poate obţine prin administrarea de hormoni prin două metode: terapia de substituţie hormonală clasică sau cu hormoni bioidentici, dar şi prin tratamente alternative.

„Orice tratament hormonal se prescrie numai de către medic, după o evaluare amănunţită a stării de sănătate care include obligatoriu analize de sânge, consult genital, ecografie transvaginală şi mamografie”, atenţionează Corina Manolea, medic ginecolog pentru doctorulzilei.ro.

Lista oficială a APELOR MINERALE NATURALE din România, publicată în Monitorul Oficial

MENIUL pe 7 zile care te ajută să PIERZI într-un mod SĂNĂTOS kilogramele nedorite

De la geluri şi ovule, la plasturi şi spray-uri nazale

Terapia de substituţie hormonală (TSH) cu hormoni sintetici se bazează pe administrarea de estrogen pe diferite căi: oral, vaginal, implant, gel, plasturi sau chiar spray-uri nazale.„TSH este o metodă folosită pentru controlul bufeurilor, atrofiei genitale şi urinare. Ea este de ajutor şi femeilor cu o menopauză prematură (sub 40 de ani) predispuse pierderilor osoase accelerate, precum şi femeilor cu menopauză indusă chirurgical prin histerectomie”, adaugă Corina Manolea.

Ți se face DES pielea ”de găină”? Ce AFECȚIUNE poți avea

Ce-şi doresc bărbaţii: Şapte moduri prin care-ţi poţi satisface partenerul

GREȘELI pe care le faci în pat DUPĂ 30 de ani. Evită-le!

Administrarea intravaginală de hormoni (ovule, creme, inele) ameliorează durerea resimţită în timpul contactului sexual, cistitele frecvente şi pierderea involuntară de urină.

Foto: Pinterest.com

„Această terapie poate avea o serie de efecte secundare, iar cele mai importante se referă la creşterea riscului pentru cancer mamar, uterin, tromboză venoasă şi tromboembolism pulmonar. Din aceste motive se recomandă tratament hormonal pe perioade cât mai scurte şi în dozele minime eficace”, afirmă Cristian Jumuga, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Dieta pentru MENOPAUZĂ

Cercetătorii au aflat CE le LIPSEȘTE copiilor născuţi prin cezariană

Cum să alegem PARFUMUL potrivit

O alternativă la terapia hormonală clasică este terapia cu hormoni bioidentici, care utilizează hormoni sintetizaţi în laborator. Acest tip de tratament nu e aprobat oficial în Europa.

Dieta cu fitoestrogeni, o alternativă mai sigură

Femeile cu istoric de cancer uterin sau de sân, hepatită activă, fibroame, coagulare anormală a sângelui, hipertensiune arterială şi colesterol ar trebui să evite terapiile de înlocuire a hormonilor.

Vrei să-ţi prelungeşti viaţa? Sucul care te vindecă de mai multe boli

Sexul DUPĂ menopauză. Care este de fapt adevărul

Cum îți poți da seama că te înșală după MODUL în care face sex

O alternativă la hormoni sunt dietele pe bază de fitoestrogeni (substanţe cu structură diferită de cea a hormonilor naturali, dar cu efecte similare). Astfel, derivatele din soia sau tofu sunt surse de fitoestrogeni care se pot achiziţiona din farmacii sau plafare, fără prescripţie medicală.

„Fitoestrogenii se regăsesc şi în nuci, cereale integrale, mere, carne, seminţe de in sau bere”, completează medicul.

Foto: Pinterest.com

Comentarii: