LIFESTYLE REVIEW SANATATE

Rutina care te omoară: Un obicei banal crește cu 10% riscul de a muri mai repede/ STUDIU

Foto: Pinterest.com

Un studiu realizat pe un eşantion de 433.268 de britanici cu vârste între 38 şi 73 de ani arată că persoanele care se culcă târziu au un risc de deces cu 10% mai mare faţă de ceilalţi, indiferent de cauză.

„Bufniţele de noapte“, aşa cum sunt supranumite persoanele care obişnuisc să se culce târziu şi care au dificultăţi dimineaţa la trezire, au un risc de mortalitate mai ridicat decât cele care se culcă devreme şi se trezesc cu noaptea-n cap, potrivit adevarul.ro.

CITEȘTE ȘI: Secretele unui somn sănătos: Șase trucuri pentru odihna perfectă

Cercetările realizate anterior, au arătat rate mai mari de boli de inimă şi de metabolism, însă studiul de acum este primul care se axează pe riscul de mortalitate. Studiu făcut la Universitatea Surrey pe baza datelor publice a fost preluat în revista „Chronobiology International“.

Potrivit lui Kristen Knutson, profesor asociat la Universitatea Northwestern din Chicago, coautoare a studiului, persoanele care se culcă târziu au un risc mai mare de a face diabet, boli neurologice, psihice, gastrointestinale sau respiratorii.

Riscul a fost cuantificat la 10%. Din 10.000 de decese înregistrate, circa 2.000 au avut cauze cardiovasculare pe perioada de şase ani şi jumătate cât s-a întins studiul. „Persoanele nocturne care încearcă să trăiască într-o lume matinală pot suporta consecinţe asupra sănătăţii lor“, a avertizat Kristen Knutson.

CITEȘTE ȘI: Lipsa somnului, efecte devastatoare: Impotenţă, pierderi de memorie, risc de cancer/ Sfatul unui renumit profesor american

Studiu trage un semnal de alarmă pentru persoanele care adorm mai târziu. „Să fie conştiente că au aceste riscuri de sănătate şi să fie vigilente în păstrarea unui stil de viaţă sănătos“, a avertizat Knutson. Iar asta înseamnă, printre altele, a mânca corect, a dormi suficient şi a practica exerciţiile fizice. Toate aceste lucruri sunt importante, cu atât mai mult pentru persoanele care obişnuiesc să adoarmă târziu“, a conchis cercetătorul.

Comentarii: