NUTRITIE SANATATE

Cel mai sănătos sortiment de brânză: Ce conţine şi cum trebuie consumat

Foto: Pinterest.com

Branza feta este acel tip de telemea realizata din lapte de oaie sau de capra, uneori chiar dintr-o combinatie din aceste doua tipuri de lapte. Acest tip de branza se face remarcat nu numai prin gustul deosebit, ci si datorita efectelor benefice pe care le are pentru sanatate. Evident, ne referim strict la retetele ce urmeaza reteta traditionala, sunt naturale si nu la unele variante din comert, ce contin pe eticheta, uleiuri vegetale si alte ingrediente ce nu se regasesc in reteta traditionala.

Branza feta are un gust usor astringent, este lipsita de gaurele si nu are un invelis mai gros. Potrivit doc.ro, branza feta traditionala este facuta din lapte de oaie si, daca acesta este combinat cu cel de capra, laptele de capra nu are voie sa fie prezent intr-o cantitate mai mare de 30%.

Branza feta realizata in mod traditional este mai sanatoasa decat branza din lapte de vaca intrucat este mai usor de digerat, are potential alergic mai mic si genereaza mai putina inflamatie in organism, ceea ce inseamna ca este o varianta mai buna decat telemeaua de vaca, in special pentru persoanele care sufera de intoleranta la lactoza.

CITEȘTE ȘI: Afirmaţii ŞOCANTE ale savanţilor: Brânza este ‘COCAINA’ produselor lactate

Beneficii branza feta

Intareste sistemul osos – calciul mentine oasele sanatoase si le sporeste densitatea. Pentru ca oasele tale sa beneficieze de pe urma calciului din branza feta, consuma aceasta branza alaturi de alimente alcaline precum patrunjelul, spanacul sau dovlecelul.

Fortifica sistemul imunitar – branza feta contine histidina, o proteina care, in combinatie cu vitamina B6, si ea prezenta in acest tip de branza, se transforma in histamina. Histamina face parte din procesul inflamatoriu, sporind astfel actiunea sistemului imunitar atunci cand acesta lupta cu boala. Consumul ocazional de branza feta, asociat cu o alimentatie bogata in antioxidanti, asigura o sanatate de fier. Mai mult decat atat, branza feta contine si probiotice, un alt aliat al sistemului imunitar.

Previne durerile de cap – branza feta contine cantitati mari de vitamina B2, cunoscuta si sub denumirea de riboflavina, care este un remediu natural pentru durerile de cap, chiar si pentru migrene. O dieta bogata in vitamina B2 previne migrenele.

CITEȘTE ȘI: Cum SĂ RECUNOȘTI tipurile de brânză de calitate

Trateaza anemia – anemia apare atunci cand sunt probleme cu hemoglobina, care transporta oxigenul in organism. Atunci cand organismul nu este capabil sa primeasca suficient oxigen, devine slab si obosit. Totodata, anemia e asociata si cu deficitul de fier si vitamina B12 – ambele regasindu-se in branza feta.

Protejeaza vederea si previne afectiunile oculare – riboflavina reduce si riscul de afectiuni oculare precum cataracta si glaucomul, ambele fiind afectiuni ce apar la batranete. Din fericire, branza feta e o sursa bogata de riboflavina.

Mentine sanatatea intestinala – sursa bogata in probiotice, branza feta ajuta organismul sa lupte cu bacteriile, fungii si parazitii ce pot aparea la nivel intestinal.

Cum sa consumi branza feta

In salate – branza feta ofera o aroma aparte salatelor verzi, dar si nutrienti de pret. Piseaza branza feta si adaug-o in salatele tale preferate, fie ca e vorba de salata de spanac ori salata verde sau din orice alte ingrediente ai la indemana.

CITEȘTE ȘI: Bile italiene de brânză /REȚETE SIMPLE

In sandvisuri – branza feta poate fi folosita si in sandvisuri, fie ele reci sau calde.

Pe post de topping – pe pizza, pe legumele preparate la gratar sau cuptor, dar si deasupra unei portii de nachos, branza feta este intotdeauna o idee buna.

Comentarii: