LIFESTYLE

Se interzice telefonul mobil la volan? Unul din doi şoferi stă pe telefon, avertizează specialiștii

Foto: express.co.uk

Patru din zece şoferi declară că li s-a întâmplat să nu vadă un pieton la timp, din cauză că nu erau atenţi la trafic.

În plus, unul din doi conducători auto mănâncă la volan, mai mult de 60% vorbesc la telefon fără să folosească un dispozitiv handsfree, iar unul din doi trimite mesaje când conduce maşina.

Aceste date reies dintr-un sondaj realizat pe 15 mii de oameni, în cadrul campaniei naţionale de prevenţie şi siguranţă rutieră „Fii treaz la volan”.

Permisul de conducere, obținut prea ușor în România!

Preşedintele onorific al Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie, Marian Nedelescu,  susține conform  RFI, că realitatea este chiar mai gravă decât o arată statisticile:

CITEȘTE ȘI: Vești bune pentru șoferi: Pedepse mai mici pentru cei care greșesc și rămân fără permis

Situaţia este foarte-foarte gravă. În Franţa s-a interzis vorbitul la telefonul mobil (la volan-n.r.), s-au luat nişte măsuri foarte drastice, lucru care la noi nu se întâmplă. La noi, aşteptăm să se întâmple nenorocirea şi după aceea să luăm hotărârea asta”.

Lipsa educației rutiere și dezinteresul autorităților, cauzele principale

România se află pe primul loc în Europa în privinţa accidentelor rutiere grave, cu un deces la trei accidente. Aproximativ două mii de oameni mor anual în urma unor accidente rutiere. Nivelul a scăzut cu 7%-8% în ultimul an, dar rămâne foarte ridicat.

Marian Nedelescu vorbeşte despre o lipsă de educaţie rutieră şi crede că în România examenul pentru permisul auto ar trebui înăsprit.

El crede că permisul de conducere se obţine prea uşor: „Permisul este luat, după părerea noastră, foarte-foarte uşor (…). Ar trebui să luăm din ţările nordice, acolo unde ai luat permisul de circulaţie, dar un an de zile trebuie să conduci cu cineva în dreapta ta, să fie unul care are permis de mai mult timp”.

CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să faci să NU adormi la volan

În ultima vreme, neatenția la volan provoacă frecvent evenimente în trafic, unele cu consecințe chiar foarte grave. Astfel, conform unui sondaj realizat în cadrul campaniei „FII TREAZ LA VOLAN”:

•    4 din 10 șoferi declară că li s-a întâmplat să nu vadă un pieton la timp din cauză că nu erau atenți la trafic
•    4 din 10 șoferi beau, fie și ocazional, cafea la volan, iar 5 din 10 mănâncă la volan, unii chiar în fiecare zi

CITEȘTE ȘI: Legea BACȘIȘULUI în lume: reguli, procente și unde nu trebuie să-l dai

•    1 șofer din 2 trimite mesaje atunci când e la volan
•    6 din 10 șoferi vorbesc la telefon fără a folosi un dispozitiv handsfree

Comentarii: