REVIEW

Ce trebuie să faci să NU adormi la volan

Foto: Pinterest.com

Cunosti foarte bine acele momente cand, fie prins in traficul din oras, asteptand la semafoare, fie pe drum intins, simti ca ochii ti se inchid. Oboseala si nevoia, normala la urma urmei, de a dormi reprezinta un pericol real deoarece ele pot sa apara fara semne de avertizare precum cascatul, in cele mai neinspirate momente. Cum ar fi de exemplu, atunci cand te afli la volan sau cand manipulezi un utilaj, cand vigilenta ar trebui sa-ti fie maxima. In consecinta, trebuie luate mai multe masuri de precautie pentru a evita un accident ce, nu de putine ori, se poate transforma intr-o catastrofa.

Iata care sunt principale sfaturi adresate tuturor soferilor:

Fara „datorii” de somn

In primul rand, soferii nu trebuie sa acumuleze „datorii” in ceea ce priveste somnul: daca noptile anterioare au dormit mai putin, oboseala este reala si este mai bine sa se odihneasca, chiar daca aceasta inseamna amanarea plecarii in vacanta,potrivit sleepfoundation.org

Legatura dintre vitamina D si somnolenta

Trezire la ora obisnuita. Apoi, nu trebuie sa plece prea devreme. Ani de zile, s-a recomandat automobilistilor sa plece intre orele 03.00 si 05.00 dimineata pentru a evita blocajele de trafic.

Ce GREȘEALĂ faci atunci când te speli pe dinţi

Motivul pentru care MENTA este NERECOMANDATĂ bărbaților

Băuturi pe care NU ar trebui să pui niciodată gura

Un fals „sfat bun”, pentru ca daca in mod obisnuit acestia se ridica din pat la ora 07.00 sau 08.00, trezirea prematura ii priveaza de doua pana la cinci ore de somn, ceea ce le reduce vigilenta si creste riscul de somnolenta. Este ideala trezirea la ora obisnuita pentru a beneficia de o noapte completa de somn.

Pauza la fiecare doua ore

Trebuie, de asemenea, urmate sfaturile serviciilor de securitate rutiera si a face o indispensabila pauza la fiecare doua ore.

Aceasta trebuie sa cuprinda trei etape succesive:

Un timp de odihna, chiar si numai cateva momente, cu capul pe bratele sprijinite pe volan si cu ochii inchisi. Pe timpul zilei, sa se poarte „ochelari de somn”, pentru a plonja in intuneric.

Motivul pentru care MENTA este NERECOMANDATĂ bărbaților

Băuturi pe care NU ar trebui să pui niciodată gura

Semnele care indică faptul că NU mănânci destule legume

Iesirea din masina si cateva minute de activitate fizica

Ideal este sa se parcheze masina un pic mai departe de benzinarie sau de magazin pe autostrada pentru a merge pe jos o portiune de drum pentru a ajuge la ele.

Pauza trebuie sa se incheie cu o gustare pe baza de proteine si nu de zaharuri, care devin, cateva zeci de minute mai tarziu, responsabile de revenirea oboselii. Astfel, este mai potrivit un sandvis cu sunca si cu branza decat un baton de ciocolata sau chipsuri.

Se recomanda ca aceasta gustare sa fie consumata la lumina (daca este noapte, cel mai bine este de a ramane intr-un magazin iluminat pentru consumatie decat a manca in intunericul din parcare). De asemenea, este recomandabil sa se bea cafea, care va da un impuls de aproximativ doua ore.

De ce bărbații au orgasm mai des MAI DES decât femeile

Pilozitatea excesivă, cauzată de consumul ACESTOR alimente

Semnele care îți ARATĂ că mâncarea este stricată sau pe cale să se strice

Cum poti preveni starea de somnolenta de la pranz

Mai presus de toate trebuie evitat alcoolul, care este un inductor al somnului si nu trebuie consumat in ziua plecarii si nici pe drum. Chiar daca nu depaseste doza tolerata de lege, alcoolul accentueaza, la masa de pranz, varful de somnolenta care apare la inceputul dupa-amiezei intre orele 13.00 si 15.00.

De altfel, soferii nu trebuie sa ezite sa se odihneasca dupa masa de pranz pentru a le trece somnolenta.

Un sfat care poate parea ciudat este sa nu se abuzeze de ochelarii de soare, pentru ca lumina are calitatea de a ne tine treji. Se recomanda ca ochelarii de soare sa nu fie purtati atunci cand nu este nevoie, deoarece pot facilita somnolenta.

Comentarii: