SANATATE

Secretul unei danturi perfecte: Greşelile pe care nu trebuie să le faci niciodată

Foto: Pinterest.com

Vrei să ai o dantură perfectă? Să nu mergi niciodată la doctorul stomatolog? Îţi oferim secretul şi 10 greşeli pe care să le eviţi pentru a nu avea niciodată probleme.

 

10 greșeli în îngrijirea dinților care pot duce la carii și alte probleme au fost adunate de specialiști în ceea ce se poate numi un “îndreptar” al igienei dentare. Acesta e menit să ne învețe cum trebuie să procedăm ca să nu avem nevoie de dentist și care dintre obiceiurile de zi cu zi sunt proaste și ne pot trimite direct în cabinetul acestuia.

 

1. Periajul orizontal. În felul acesta, scopul principal al periajului, și anume înlăturarea resturilor alimentare, nu este atins. Acestea rămân între dinți și pot duce la formarea cariilor. În plus, mișcând periuța orizontal, există riscul să-ți rănești gingia.

Filmul care a SCANDALIZAT Biserica ortodoxă! Reacții dure din partea fanaticilor religioși

2. Pariajul vertical agresiv. E cea mai sigură modalitate de a-ți răni gingia și de a o desprinde de pe dinți, iar în timp, acest obicei poate duce la apariția parodontozei – retracție gingivală + pierderea dinților. Același efect îl are și periajul vertical nonagresiv, dar prost executat: dinspre dinte spre gingie. Mișcarea corectă este dinspre gingie spre dinte. Și încă ceva: dacă agresivitatea se manifestă nu prin viteză, ci prin apăsarea periuței pe dinți, trebuie să știi că perii se vor îndoi și se vor plia pe dinți, în loc să pătrundă în spațiul interdentar, de unde ar trebui să înlăture resturile alimentare. Așadar, un astfel de periaj este executat degeaba.

Dormi lângă el! Iată de ce somnul tău va fi mai plăcut

Bacteria care face ravagii în spitale: Poate UCIDE pacienţii

3. Alegerea unei periuțe prea dure. Există falsa impresie că o periuță cu peri duri va fi mai utilă în îndepărtarea resturilor alimentare. Corect este să alegi una cu o duritate medie, ba chiar cu peri moi, dacă știi că ai o gingie sensibilă. Perii duri pot răni gingia și te vei trezi cu probleme. Apoi, nu uita, după ce te speli pe dinți, să cureţi corect periuţa.

Dureri de dinți, de burtică sau răceală? LINIȘTEȘTE-ȚI bebelușul prin MASAJ / ZONE & AFECȚIUNI

HOROSCOPUL PĂRINȚILOR: Cum îţi îngrijeşti copilul în funcţie de zodie

Dieta sănătoasă se formează încă din copilărie

4. Nu folosim ață dentară și apă de gură. Ambele sunt foarte importante în igiena orală și ar trebui să completeze periajul. De multe ori, periuța nu reușește să înlăture toate resturile alimentare. Însă ața dentară o poate face. Tot ața dentară te poate ajuta să-ți cureți dinții după o masă luată în oraș sau în timpul serviciului. Apa de gură poate ajuta și ea la eliminarea resturilor; în plus, clătindu-te cu ea, anihilezi bacteriile care ar putea duce la apariția cariilor. Efectul său durează câteva ore. Mai poți folosi dușul oral, e minunat pentru curățarea dinților. Singura problemă poate fi prețul, care e destul de piperat: câteva sute de lei.

CULORILE toamnei 2017. Cum ne îmbrăcăm în acest sezon?

Insectele de care trebuie să te fereşti: Muşcătura lor poate fi FATALĂ

Ținând mâinile în aceste poziții poți face lucruri INCREDIBILE pentru corpul tău

5. Îngrijim dinții, nu și gingiile. Dacă fluxul sangvin e slab la nivelul gingiilor, acestea devin moi, se inflameză, sângerează și, în timp, se instalează parodontoza. Cum previi asta: întărindu-ți gingiile! Masează-le cu periuța (ușor) sau, mai bine, cu buricele degetelor, cu mișcări circulare. Clătește-te cu apă cu sare sau cu ceai de salvie ori de scoarță de stejar.

6. Mâncăm dulciuri, bem carbogazoase și sucuri de fructe. E demonstrat științific că zahărul distruge dinții. Așadar, este esențial să reducem cât de mult putem cantitatea de dulciuri consumată. La fel trebuie procedat cu băuturile carbogazoase și cu fresh-urile de fructe, care distrug smalțul dinților.

De ce avem EMOȚII în public? CUM putem trece peste ele

De ce să NU agiți lacul de unghii înainte de a-l aplica

”Boala femeilor neiubite”. CE este și CUM o recunoști?

7. Nu consumăm alimente bogate în calciu, fosfor și fluor. Cele trei elemente sunt esențiale pentru sănătatea dinților și cel mai bine e să ne asigurăm necesarul zilnic din alimentele consumate. Bogate în calciu sunt produsele lactate, pielița legumelor și a fructelor, peștele, varza, broccoliul, spanacul. Fosfor putem lua din pește, crustacee, cereale, oleaginoase și linte, iar fluor, din pește, rinichi, ficat, gălbenuș și ceai.

8. Nu înlăturăm tartrul. În combinație cu saliva, resturile alimentare se întăresc pe dinți și formează o placă minerală de culoare gălbui-maronie: tartrul. Periajul corect îl poate înlătura, însă în lipsa unei igiene orale corespunzătoare, acesta se va acumula și va duce la inflamarea gingiei, iar apoi, la parodontoză, care va culmina cu pierderea dinților, conform libertatea.ro. Așadar, periajul corect este esențial. Nu strică însă și o vizită la cabinetul stomatologului, o dată la trei luni.

MOTIVELE pentru care unele vinuri vă dau DURERI DE CAP

Chef Florin Dumitrescu dezvăluie DIETA prin care a slăbit 10 kilograme

De ce ciocolata ta devine ALBICIOASĂ după un timp?

9. Nu purtăm aparat dentar, deși ar trebui. Dinții înclinați, nealiniați, crescuți unii peste alții trebuie îndreptați cu ajutorul aparatului dentar nu neapărat din rațiuni estetice, ci mai ales pentru a păstra sănătatea dinților, fiindcă între acești dinți crescuți anapoda rămân resturile alimentare care duc la formarea cariilor. Multe persoane consideră, greșit, că vârsta aparatului dentar e copilăria și că un adult se va face de râs dacă va purta așa ceva.

10. Mestecăm pe o singură parte. Masticația e parte a îngrijirii dentare, oricât de bizar ar suna, pentru că mestecând alimentele tari curățăm baza dinților de mineralele depuse. Mestecând pe o singură parte, lăsăm cealaltă parte a gurii necurățată, iar acolo se pot dezvolta carii. O altă neplăcere generată de acest obicei este dezvoltarea musculaturii mandibulare pe o singură parte; în timp, asta poate duce la asimetrie, dureri pe partea mai slab dezvoltată și chiar probleme de auz. Ca să eviți toate aceste neajunsuri, ai grijă să plimbi mâncarea în gură și să mesteci și cu partea dreaptă, și cu cea stângă.

Comentarii: