MOMS

Sfaturi din partea specialistilor: 10 secrete pentru a-ti creste copilul

Foto: Pinterest.com

Din pacate s-a ajuns in stadiul in care copiii nu mai au copilarie: multi copii au programul foarte incarcat, activitati extrascolare, lectii de pian, etc. Nu au timp sa se joace. Joaca are un rol important pentru dezvoltarea abilitatilor intelectuale. Unii parinti nu-si lasa copiii la tara sau sa se catere in copac. Mersul in picioare: au aparut multe dispozitive la care parintii apeleaza atunci cand copilul face primii pasi. Cand copilul invata sa mearga, el are nevoie doar de sustinerea parintilor.

Insa, specialistii ne propun ca toate aceste temeri sa fie inlaturate. Copiii se vor simti in largul lor daca renuntam la toate oprelistile si ii supraveghem cand fac chiar si lucruri nepermise. Alaturi de ei, ii putem incuraja sa se descurce in activitati in care, daca ar fi salati nesupravegheati, ar fi extrem de periculoase.

  1. Cataratul in copaci

Multi parinti nu-si lasa copiii sa se catere in copac. Ar putea cadea, ar putea sa-si rupa ceva. Dar ce placut era sa te cateri in copac, nu-i asa?! De ce le-am fura aceasta placere copiilor nostri. In plus, copiii invata o multime de lucruri catarandu-se in copac: coordonare, echilibru, legile fizicii (gravitatia). Li se dezvolta muschii si simturile, precum si increderea de sine, conform sfatulparintilor.ro

   2. Calatoria cu metroul pe cont propriu 

Lenore Skenazy a fost numita „cea mai rea mama din lume” dupa ce si-a lasat fiul de 9 ani sa calatoreasca singur cu metroul. Ea este de parare ca cei mici sunt mult mai destepti decat ii considera parintii si ca se pot descurca foarte bine pe cont propriu. Desi criminalitatea este mai scazuta decat in anii ’70, intoxicarea media contribuie la panicarea excesiva a parintilor care iau tot felul de masuri ultraprotective. Desigur, copilul trebuie sa stie multe despre riscurile unei calatorii de unul singur, conform sfatulparintilor.ro. 

  1. Mersul in picioare

Au aparut tot felul de dispozitive pe care parintii le utilizeaza atunci cand copilul invata primii pasi. S-a ajuns pana la a-i pune casca de protectie. “Copilul nu trebuie sa cada!”, “Vai, sa nu se loveasca!”, sunt expresii des intalnite. Atunci cand copilul invata sa mearga, el nu are nevoie decat de sustinerea parintilor. Atat!

  1. Joaca

Multi copii au un program mai mult decat incarcat. Lectii de pian, de yoga, de chineza si alte activitati extrascolare menite sa le asigure un viitor luminos. Dar cand mai au timp de prezentul lor? Mai au ei timp sa se joace? Joaca este esentiala pentru dezvoltarea abilitatilor intelectuale, sociale, emotionale. Copiii invata prin joaca sa-si controleze impulsurile, sa-si astepte randul, sa interactioneze cu ceilalti etc.

  1. Cutitul si foarfecele

Iata doua obiecte foarte periculoase. E adevarat ca exista riscul sa te tai, insa interzicerea utilizarii lor ii priveaza pe copii de aceasta lectie. Cheia nu este sa pui obiectele ascutite sub cheie, ci sa ii lasi pe copii sa le manevreze cu atentie sub supravegherea ta.

Dureri de dinți, de burtică sau răceală? LINIȘTEȘTE-ȚI bebelușul prin MASAJ / ZONE & AFECȚIUNI

HOROSCOPUL PĂRINȚILOR: Cum îţi îngrijeşti copilul în funcţie de zodie

  1. Sa faca si sa desfaca

Ai in casa aparate vechi? Lasa-ti copilul sa le desfaca, sa foloseasca surubelnita, ciocanul si alte unelte. Vor capata dexteritate. In plus se vor bucura de oportunitatea de a-si satisface curiozitatea. Totodata, copiii vor fi incurajati sa invete sa repare lucruri prin casa.

  1. Sa gateasca

E drept ca se va face mizerie in bucatarie, insa ce bine le va prinde cand vor fi mai mari. Daca stii sa gatesti, vei avea mai multa incredere de sine, vei fi mai motivat, vei invata mai multe despre mancarea sanatoasa, vei incerca mai multe ingrediente si mai multe preparate. Pe langa toate acestea, copilul va sta departe de televizor, calculator sau alte gadget-uri si mai aproape de parinti.

  1. Esecul

Daca viata nu ii este pusa in pericol, lasa-ti copilul sa greseasca. Nu interveni imediat ce a facut ceva gresit. Lasa-l pe el sa gaseasca solutii pentru a indrepta situatia. Nu vei fi un parinte rau. Doar il vei invata ce inseamna dezamagirea, frustrarea si cum sa treci peste ele. In plus, perseverenta este cheia succesului.

Dieta sănătoasă se formează încă din copilărie

REGULI pe care nu trebuie să le încalci când alegi NUMELE COPILULUI

  1. Focul

Copiii n-au voie sa se joace cu focul, nu?! Dar focul este unul dintre lucrurile care il pot tine in siguranta si ar trebui invatat la lectiile de supravietuire. Copiii nu trebuie feriti de lucrurile periculoase, ci invatati sa le manuiasca in siguranta.

  1. Sa mearga la tara

Viata la tara inseamna contact cu natura. In plus, copiii vor putea face toate lucrurile pe care, odinioara, le faceau si parintii lor.

Comentarii: